Szeged és környéke

2017.09.28. 15:30

Kínának még új hús a mohácsi vágóhíd: mivel elvitték a vágást Szegedről, másik engedély kell az exporthoz

Szeged, Mohács - Három és fél ezer tonna hús kivitele után leállt a Pick Szeged Zrt. sertéshúsexportja Kínába. Mivel a vágás átkerült Mohácsra, előbb az ottani vágóhídnak is meg kell szereznie az engedélyt a kínai hatóságtól.

Bakos András

 – Jelenleg szünetel a kínai export – reagált kérdésünkre Pókos Gergely, az MCS Zrt. vezérigazgatója. A nemrég átadott mohácsi vágóhíd vezetője elmagyarázta: miután a vágás átkerült Szegedről Mohácsra, az ottani üzemnek is meg kell szereznie az exportengedélyt. Abban bíznak, ezt a jogosultságot még idén megszerzik, és a Bonafarm csoport – amelynek tagja a Pick Szeged Zrt. és az MCS Zrt. is – megint kap lehetőséget arra, hogy magyar sertéshúst értékesítsen Kínában. Ez eddig nem ment egyik napról a másikra.


Szabad az út Kínába a magyar sertés-, liba-, kacsa- és nyúlhústermékek előtt – ez az egyik legfontosabb hír volt 2014 őszén a magyar élelmiszeripar számára. Az Oroszországra vonatkozó embargó miatt a legtöbb cég új lehetőségeket keresett, Kína pedig hatalmas piac.

 

Ám ahhoz, hogy az export tényleg elkezdődjön, a két állam megállapodásán túl az is szükséges volt, hogy az érintett magyar cégeket egyenként végiglátogassák Kína minőségellenőrzési és karanténozási hivatalának állatorvosai, megnézzék, hogyan működik az üzem, tanúsítványt állítsanak ki, és azt hivatalosan is közzétegyék a hivatal honlapján.


A Pick Szeged Zrt. 2016 januárjában szerezte meg ezt a jogosultságot: exportálhatott fagyasztott sertéshúst. Az engedély a sertés minden olyan részére vonatkozott, amely emberi fogyasztásra alkalmas. Ennek azért volt jelentősége, mert a hírek szerint ott a fül, a köröm is ugyanolyan fontos konyhai alapanyag, mint a színhús.


A Pick Szeged Zrt. Pókos Gergely tájékoztatása szerint tavaly 3 és fél ezer tonna árut szállított kínai vevőinek. Ez az idő nem volt elég arra, hogy legyenek komoly tapasztalatok a kínai vevők ízlésvilágáról. Húskészítményeket pedig továbbra sem lehet vinni Kínába, mert erről még nem kötött megállapodást a két ország.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!