Szeged és környéke

2017.11.09. 12:31

Bedőlt az erkélyajtó, Mária fagyoskodik, de nem az IKV dolga a nyílászáró javítása

Elromlott és bedőlt az erkélyajtó Kovács Nándorné szobájába. Az IKV elhárította a bérlőjénél a balesetveszélyt, de többet állítása szerint nem tehet. Az asszony fagyoskodik.

Dombai Tünde

– Nem tudom, a szélvihar tette-e tönkre az erkélyajtómat, vagy elkopott a húszéves szerkezet. Mindenesetre elengedte a tartórésze, és bedőlt a szobába – mutatta az Olajbányász téri tizenegy emeletes önkormányzati bérház bérlője.


Kovács Nándorné Mária még éjjel hívta az ingatlankezelő diszpécserét, de hiába. Másnap személyesen is bement az ügyfélszolgálatra. Következő nap érkezett egy szerelő, és odacsavarozta a műanyag keretet a tokhoz, hogy ki ne essen. Mária kapott egy telefont egy nyílászárós céghez, de az csak a hónap végére vállalná a javítását, ha kifizeti. Azóta a nyugdíjas asszony elmondása szerint reménytelenül küldi egyik e-mailt a másik után az IKV-nak, járt a városházán és a fogyasztóvédelemnél.

 

Csak a hideg szél járja át a lakását az ajtó alatt tátongó résen. Az erkélyen leengedte ugyan a redőnyt, plédet is terített a résre, az ajtót fotellel támasztotta be, mégis. – Már könnyeim sincsenek. Nagyon egyedül maradtam a problémámmal. Amúgy is beteg vagyok, ez így nem élet. Még ha nyáron történt volna, azt mondanám, várok, de hideg van, hagynak megfagyni? – panaszolta.


A lakógyűlésen azóta megtudta, hogy a háznak van biztosítása, neki nem kell külön a lakásra. Azt számolgatta, kis nyugdíjából jó, ha a lakbért és a rezsit kifizeti, a lakás felfűtésére már nem futja. Különösen ha az ajtórésen át elillan a meleg.

 

Fotel támasztja, pléd szigeteli, két csavar tartja Kovács Nándorné erkélyajtaját. Az IKV szerint az asszony dolga javíttatni. Fotó: Frank Yvette

Érdeklődtünk az IKV Zrt.-nél. Kardos Kálmán elnök-vezérigazgatótól megtudtuk, nonstop hibafelvevő szolgálatuk még a szélvihar éjjelén rögzítette a lakó panaszát. Szerelőik megállapították, hogy az erkélyajtó zárszerkezete meghibásodott. Jelezték a bérlőjüknek, hogy nem javítható, új szükséges, a zárszerkezet belsejének törését ő okozta. A cégvezető idézte azt a városi rendeletet, ami alapján az IKV-nak nem feladata a nyílászárók javítása és cseréje, a helyreállítás a bérlőt terheli. Erről az asszonyt is tájékoztatták. Minden teljes egészében önkormányzati tulajdonú épületnek van ugyan vagyon- és felelősségbiztosítása, de ez a meghibásodás nem számít biztosítási káreseménynek.

 

Címkék#Szeged#IKV

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!