Szeged és környéke

2017.12.31. 20:30

Az 1952-es régit váltja fel az új jogszabály: rövidülnek a polgári perek januártól

Valószínűleg hosszabb ideig kell majd egy per előkészítésével foglalkozni januártól, de maguk a perek rövidebbek lesznek az új polgári perrendtartásról szóló törvénynek köszönhetően.

Suki Zoltán

Egy, még 1952-ben elfogadott és többször módosított törvény helyett lesz januártól egy új, amelyik a polgári eljárásjogot szabályozza majd – mondta a Délmagyarországnak a Szegedi Törvényszék kollégiumvezetője. Lakatos Péter szerint többek között azért volt szükség az új törvényre, mert a korábbiba egyes szükséges új elemek nem voltak beágyazhatóak.


A jogalkotó egyik legfontosabb célja egyébként az eljárások gyorsítása volt. Az egyik jelentős változás például, hogy a perfelvételi szakban a peres feleknek elő kell terjeszteniük valamennyi nyilatkozatukat, meg kell jelölniük valamennyi bizonyítási indítványukat. A perfelvétel lezárását követően az érdemi tárgyaláson csak a törvény által megengedett kivételes esetekben jelölhetnek meg újabb bizonyítékot. A jogalkotó ezzel a jelenlegi perrendtartás azon szabályát változtatta meg, hogy az ítélet meghozataláig változtatható volt a kereset, és új bizonyítékra is hivatkozhatott a fél. Szintén fontos, hogy a törvényszéki szinten kezdődő ügyeknél csak a jogi képviselővel eljárva kezdeményezhető az eljárás. A keresetlevélnek szigorú követelményeknek kell megfelelnie. A kereset kötelező tartalmi elemei között említi a törvény többek között az érvényesíteni kívánt jogot és a kereseti kérelmet megalapozó tényeket, és az érvényesíteni kívánt jog, a tényállítás, valamint a kereseti kérelem közötti összefüggés levezetésére vonatkozó jogi érvelést.

Lakatos Péter, a Szegedi Törvényszék kollégiumvezetője. Fotó: Kuklis István

Lakatos Péter, a Szegedi Törvényszék kollégiumvezetője. Fotó: Kuklis István

Jó hír viszont, hogy a járásbíróságoknál az állampolgárok továbbra is személyesen indíthatják meg ügyeiket, nekik ebben egy formanyomtatvány is segít majd, hogy véletlenül se felejtsenek ki valamit, ami elengedhetetlen az eljárás megindításához. A hatékonyság növelése érdekében keresetlevelet a jövőben a jogi képviselők, gazdasági társaságok és állami szervek kizárólag elektronikus úton nyújthatnak be, a magánszemélyek viszont ezt akár személyesen is megtehetik.


Az új jogszabályban jelentős előrelépés történt a perben eljáró szakértőkkel kapcsolatban is. Kiemelt szempont volt, hogy a perek indokolatlan elhúzását lehetővé tévő gyakorlattal szakítson a jogalkotó, egyértelműen rendezni kellett hát a magánszakértői vélemények eljárásjogi helyzetét. Ennek megfelelően a januártól érvényes jogszabály szigorú kritériumrendszert állít fel, meghatározva a magánszakértői vélemény benyújtásának módját, feltételeit és határidejét, valamint azokat az eseteket, amikor csak egy magánszakértői vélemény vehető figyelembe, illetve azt, amikor ennek lehetősége kizárt.


Ezek természetesen csak a legfontosabb változások, azonban a birosag.hu oldalon és a Szegedi Törvényszék honlapján is részletesen el lehet olvasni a változásokat, amelyekre a bíráknak is fel kellett készülniük. Lakatos Péter kollégiumvezető elmondta, kéthetes képzésen vettek részt, hogy januártól alkalmazni tudják az új jogszabályt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!