Szeged és környéke

2017.12.14. 19:31

Kiállítás és emléktábla: Kass Jánosra emlékeztek Szegeden

Szeged - Az egyik legismertebb szegedi grafikusművészre, Kass Jánosra emlékeztek csütörtökön a szülővárosában.

F. SZ. A.

 Az alkotóhoz számos szegedit fűznek személyes élmények és tárgyak; ezekből a kincsekből nyílt kiállítás délután a Kass Galériában. Délelőtt emlékülést tartottak a városházán, ahol számos előadással tisztelegtek Kass János művészete előtt. Ezt követően az egykori Kass Szálló Dózsa György utcai oldalán avatták fel a 90 éve született, Kossuth-díjas művész emléktábláját, melyet Fritz Mihály szobrászművész készített.

Kass-emléknap: emléktábla-avatás és kiállítás Szegeden. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA

Botka László polgármester felidézte, hogy Kass ötéves korában, 1978-ban lerajzolta őt, és odaírta mellé: „Lacika, nőj nagyra!" Később polgármesterként több levelet is kapott tőle, mindegyiket féltve őrzi az irodájában, hiszen ezek műalkotások, rajzolt betűkkel. Az emléktáblát Kass Eszter iparművésszel, a világhírű grafikus lányával avatták fel, az ünnepségen a Tömörkény István Gimnázium leánykara énekelt Dohány Gabriella vezetésével.

Kass-emléknap: emléktábla-avatás és kiállítás Szegeden. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA



A Kass János-ereklyék Szegeden című kamarakiállítás a Kass Galériában látható színházi tematikájú tárlattal együtt megtekinthető december 22-éig. Az alkotó barátai, tisztelői ajánlották fel a megőrzött leveleket, rajzokat, dedikált köteteket, valamint egy Kass-fejet is, melyet Kopasz Mártának dedikált. Szőkefalvi-Nagy Erzsébet köszöntötte a Kass János Baráti Kör szervezte tárlat megnyitóján egybegyűlteket, akik az eddig szegedi otthonokban őrzött kincseket először megtekinthették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!