Szeged és környéke

2019.02.25. 15:55

Koszorúkkal és mécsesekkel emlékeztek a kommunizmus áldozataira a Glattfelder téren

Közös megemlékezést tartott a Glattfelder téri emlékműnél a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Csongrád Megyei Önkormányzat.

1947. február 25-én Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok letartóztatták és a Szovjetunióba vitték, ahol nyolc évet töltött fogságban. Február 25-ét a Magyar Országgyűlés 2000-ben a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjává nyilvánította.


Ebből az alkalomból hétfőn a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Csongrád Megyei Önkormányzat közös megemlékezést tartott a Glattfelder téri emlékműnél. Az eseményen Dávid Szaniszla egykori 56-os elítélt mondott beszédet. A Szegedma.hu tudósítása szerint kiemelte,

nagyon fontos, hogy megőrizzük azoknak az emlékét, akik az embertelen körülmények között is megállták a helyüket és a legszebb éveiket áldozták a hazáért.

Fotó: Szegedma/Kovács Ferenc

Fotók: Szegedma/Kovács Ferenc

Hozzátette, még sok feladat áll azok előtt, akik a haza megvédésére tették fel az életüket. "Mi idősebbek megtettünk mindent, amit az élet ránk osztott, most a fiatalokon a sor... Nem fegyverrel, nem háborús körülmények között, hanem békés munkás élettel, egymás iránti szeretettel." – idézte a Szegedma.


Beszédét azzal zárta, "szeretne szót érteni azon ellenzéki magyarokkal is, akik érthetetlen okokból minden erejükkel azon vannak, hogy a magyarságot felszámolni akaró ellenfeleink mellé állnak és őket segítik, szembefordulva a magyar néppel. Üzenem nekik, hogy a pillanatnyi előnyök semmit sem érnek. Büntetlenül senki nem lehet hazájának ellensége. Senkinek nem lehet célja, hogy kiközösítsék az országból. Minden magyarra szükség van, s mindenkinek jut lehetőség a felemelkedésre" .


A beszéd után a jelenlevők koszorúkat, virágokat és mécseseket helyeztek el az emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!