Szeged és környéke

2019.04.01. 20:21

Génmegőrzés: négy év alatt 12 milliárdot szánnak rá

A két kiemelt génmegőrzési intézmény összevonásával létrehozzák a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központot - jelentette be nemrégiben Nagy István agrárminiszter.

Munkatársunktól

A szaktárca még 2017-ben dolgozta ki a génmegőrzési stratégiát, amelyet a kormány 2018-ban fogadott el. A kezdeményezés célja a génbankok fejlesztése, vállalkozások és magánszemélyek támogatása, illetve a Kárpát-medencében még fellelhető, ritka genetikai adottságú értékek felkutatása és biztonságba helyezése.


A génmegőrzési stratégia megvalósítása idén megkezdődik, a programok végrehajtására a kormány a következő négy évben 12,3 milliárd forintot biztosít. Az agrártárca június 1-jei hatállyal alapítja meg az új központot, az intézmény egységes szemlélettel és hatékonyabban szolgálja majd a génmegőrzés ügyét.


A kezdeményezés egyik többek között a Kárpát-medencében még fellelhető, ritka genetikai adottságú értékek felkutatása és biztonságba helyezése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!