Szeged és környéke

2019.05.30. 15:42

Budapesten tanácskoztak a szegedi lézeres központról

Az ELI-ALPS lézeres központ jövőbeni alkalmazási területeiről és kutatási irányairól beszélgettek.

K.A.

Hazai kutatóintézetek elismert szakemberei részvételével rendeztek szimpóziumot szerdán Budapesten az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban, ezen a szegedi ELI-ALPS lézeres központ jövőbeni alkalmazási területeiről és kutatási irányairól beszélgettek. A házigazdák mellett az Atommagkutató Intézet, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont és az ELI szakemberei tartottak előadásokat.

 

– Ez az esemény jó példa arra, hogy a magyar tudományos közösség számára fontos, hogy az ELI-ALPS, mint nyílt felhasználói létesítmény működjön a közeljövőben. Teret biztosítunk hazai és nemzetközi csoportoknak, hogy egyedülálló lézeres berendezéseink segítségével kutathassanak

– mondta Varjú Katalin, az ELI-HU Nonprofit Kft. tudományos igazgatója. Hangsúlyozta, az ELI és a fizikai kutatóközpont a program kezdete óta szorosan együttműködik. Bízik abban, hogy a kölcsönös előnyökkel járó, fenntartható együttműködés a lézeres központ kihasználtságának növeléséhez vezet.


Lévai Péter, a fizikai kutatóközpont főigazgatója kiemelte, intézetük, mint az ELI-ALPS előkészítő fázisának koordinátora, a kezdetektől a lézeres tudományos közösség összefogására törekedett. Az ELI-hez kapcsolódó programjaikban mindig a szegedi lézeres kutatóintézet fejlesztését és jobb kihasználását tartották szem előtt. Reményei szerint a közös munka világviszonylatban is jelentős felfedezésekhez vezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!