Szeged és környéke

2019.06.06. 15:48

Önbíráskodás a Facebookon - Szabad vagy nem szabad? A szakértő válaszol

- A NUG-... rendszámú autódnak az öreg hátulról nekiment parkolás közben, lökött is rajta jó 10 centit, majd megállapította, hogy ,,jóvanazúgy", és elment, rendszáma NAY-... - olvastam a minap egy Facebook-bejegyzésben, teljesen kiírt rendszámokkal. Fotót is csatolt hozzá, aki megosztotta, és ez így felér egy feljelentéssel, plusz önbíráskodás.

Kovács András

Régi gyakorlat, hogy tilosban vá­rakozó, zöldterületet rombo­ló, vagy mozgássérülteknek fenntartott helyen álló autókat posztolnak a közösségi oldalon fotóval, a rendszám kitakarása nélkül. Kívülálló hajlamos egyet­­érteni a pellengérre állítással, érezhet némi elégtételt, de ez nem így működik.


– A magyar jogban nem egyértelmű, szabad-e valakiről közösségi oldalon olyan képet megosztani, amelyen szabálysértést követ el, tilosban parkol, vagy szemetel – mondja Juhász Péter. Az adatjog.hu szakjogásza hangsúlyozza, a rendszám személyes adatnak minősül, a GDPR szempontjából viszont nem értékelhető, az ugyanis el­­sősorban az üzleti célú adatkezelést szabályozza. – Óvatosan érdemes eljárni olyan képek publikálásával, vagy tovább osztásával, amin felismerhetően látszik, hogy valaki elítélendő, törvénybe ütköző dolgot művel – hangsúlyozza.


– A behorpasztott autó nem számít cserbenhagyásnak – írta válaszában a rendőrség. Az ugyanis arról szól, hogy nem állunk meg, vagy távozunk, mielőtt meggyőződ­nénk arról, hogy valaki megsérült-e. Amennyiben a rendőrség bűncselekményt vagy szabálysértést észlel, megteszi a szükséges intézkedéseket. Hangsúlyozzák, ezzel párhuzamosan természetesen a sértettek közreműködése is nélkülözhetetlen.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!