Szeged és környéke

2019.06.16. 18:05

Visszatér Szegedre a salakmotor sport? - Fotók

Salakmotor és autocross kiállítást rendeztek az Árkádban.

Tóth Zoltán

Június 14.-16. között, tehát péntektől vasárnapig látható a szegedi Árkádban a salakmotor és autocross kiállítás, mellyel emléket állítanak Szeged nagy múltú versenyzőinek, akik számos nagy versenyen bizonyították kimagasló tudásukat, Szeged városának pedig rengeteg érmet hoztak haza, mind belföldi, mind külföldi versenyekről. - mesélte lapunknak a kiállítás szervezője, Gyöngy Ferenc.

Mára egy aktív szegedi versenyző képviseli városunkat, ő Magosi Norbert. A kiállításnak nem titkolt célja, hogy megismertesse az embereket Szeged salakmotoros múltjával, valamint bevonzza a fiatalokat ebbe a sportágba, hátha újra tudják éleszteni a sportot. Mindenképpen szeretnénk utánpótlás nevelést, hiszen erről is híres volt városunk.

- mondta Ferenc.


A rendezvény szervezője elmondta, hogy kiemelten szeretnének emléket állítani Darázs Antalnak, aki salakmotoros volt, majd az autocrossban ért el szép eredményeket, miután 2005-ben elhunyt, egyik sportág sem maradt fent városi szinten.

Megkerestük a lányát, Mariannt, részben az ő érdeme, hogy létrejöhetett ez a kiállítás, mivel édesapja kincseit  rendelkezésünkre bocsájtotta.

- mondta lapunknak Gyöngy Ferenc.

 

Márk, Darázs Antal unokája és Mariann, az egykori versenyző lánya együtt újítottak fel a crossautót. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA

 

Mára rétegsport, de egykor népszerű volt

1964-ben 3 ember fáradhatatlan munkája nyomán jött létre a salakmotor csapat. Ők Tanács István, Zahorán László és Szabó József. Később csatlakozott hozzájuk Darázs Ferenc, Fogas Imre, Kócsó Antal, Farkas Gábor, Csillag István, Nagy Róbert, Csillik Róbert, Hell Csaba valamint Gyepes Barnabás.


Kócsó Antal 1993-ban világbajnoki döntő 4 helyezett lett a lengyelországi Lesno városában, Európa bajnok 2 helyezett1989-ben, páros vb döntőbe jutott az angliai Bredfordban 1988-ban, majd még ebben az évben Vojensben, Dániában is bizonyított, egy egyéni 15. helyet szerzett. Összesen hatszor lett vb döntős. 1995-ben vonult vissza, azóta hobbi szinten motorozik.


A régi szakosztályvezetés tagjai, Annus István, Hargitai Sándor és Zahorán László rengeteget tettek a sportért. Szegeden, a Napos úton volt a salakpálya. Nem csináltak nagy hírverést a futamoknak, egy- egy plakátot tettek ki a városban, mégis annyian voltak kíváncsiak csak egy edzőmeccsre, hogy alig lehetett bejutni a pályára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!