Szeged és környéke

2019.07.24. 23:32

A legnépszerűbbek az egészségügyi képzések voltak, 7500 új hallgató kezdheti meg a tanévet az SZTE-n

Több mint hat százalékkal növelte felvett hallgatói számát a Szegedi Tudományegyetem - derült ki, miután szerdán este kihirdették a felvételi ponthatárokat. A megyében Szegeden, Hódmezővásárhelyen és Szentesen is Pont Ott Partit szerveztek a felvételizőknek.

Hajó Edina

Hat százalékkal növelte hallgatói létszámát az SZTE: összesen 6159 új hallgatót vett fel az intézmény. A külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően, várhatóan több mint 7500 új hallgató kezdheti meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. Több százan várták a szegedi Dugonics téren a felvételi ponthatárok kihirdetését, a leendő hallgatók nyolc óráig koncertekkel hangolódtak az estre. Ekkor derült ki, hol kezdhetik meg tanulmányaikat.

Közös siker: nőtt a gólyák száma

A ponthatárok megállapítását követő sajtótájékoztatón megtudtuk, jelentősen nőtt az orvos- és egészségtudomány, az informatika, a gazdaság, a jogi, a bölcsész és a természettudományi képzési területre felvettek száma. Állami ösztöndíjas képzésen 5141, önköltséges finanszírozási formában 1018 új hallgató tanul szeptembertől a szegedi egyetemen.

Pont Ott Parti Szegeden a Dugonics téren. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA

– A hallgatói létszám növekedése az egyetem közösségének a sikere, arra törekszünk a régióban élő diákok minket válasszanak – mondta Fendler Judit kancellár. Rovó László rektor hangsúlyozta, célul tűzték ki a hallgatói létszám növelését, örömmel tölti el, hogy ez sikerül. Gellén Klára oktatási rektorhelyettes azt hangsúlyozta, a legnépszerűbbek az egészségügyi képzések voltak, és jelentősen nőtt a műszaki és az informatikai képzési területre felvettek száma. Kiemelte, jó úton haladnak azzal, hogy nyitottak a középiskolások felé, úgy hogy bevonják őket tehetséggondozó programjukba. A felvételizők értesítését az Oktatási Hivatal kezdi meg sms küldéssel, a beiratkozásra augusztus 26. és augusztus 31. között a TIK-be várják a gólyákat. A ponthatárok kihirdetése után a diákok a Supernemmel bulizhattak a Dugonics téren.

Vásárhelyen meccset is néztek

Vásárhelyen a Szeretem Vásárhelyt Egyesület szervezte meg a pontváró bulit a Népkerti Sörözőben, ahol minden érettségizőt ajándék itallal vártak. A résztvevők duplán szorítottak: az egyik kivetítőn a Fradi BL-meccsét, a másikon a pontszámokat „pörgető" internetes oldalt figyelték.

Juhász Tündével együtt várták a ponthatárokat a diákok Vásárhelyen. Fotó: Imre Péter - GALÉRIA

– A Szegedi Tudományegyetemre jelentkeztem testnevelés tanári szakra. Még nem kaptam SMS-t a pontszámomról, de az érettségim jól sikerült, remélem sikerül. A barátnőmmel várom a ponthatárokat kihirdetését – mondta Máté Mirabella. Juhász Tünde kormánymegbízott, a Szeretem Vásárhelyt Egyesület egyik alapítója elmondta: az ő idejében még nem volt ilyen rendezvény, a postás hozta az értesítést. De utána barátokkal, osztálytársakkal összejöttek és megünnepelték a sikeres felvételit.

Szentesen főleg az új életről beszéltek

Izgatott végzősökkel telt meg a Pano Sport Pub terasza a Pontváró Partin, a diákok között a fő téma az egyetemi városokban rájuk váró új, izgalmas élet és az előttük álló kihívások voltak. Azért természetesen a szerzett pontok is szóba kerültek, mindenki az esélyeket latolgatta az asztaloknál. Szabó Janka csak egy kicsit izgult, a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumban érettségizett lány úgy érezte, sikerül neki a bejutás. – A szegedi egyetem jogi karára jelentkeztem, tudatosan készültem rá. Egy picit izgulok, de úgy gondolom, meglesz. Már az albérletet is kinéztük – összegzett a diáklány.

Új időszámítás kezdődik. Janka és barátai izgatottan várták az eredményeket. Fotó: Majzik Attila

Új időszámítás kezdődik. Janka és barátai izgatottan várták az eredményeket. Fotó: Majzik Attila

A nemzetközi tanulmányok szakhoz kellett a legtöbb pont

A legmagasabb pontszámmal, 455 ponttal az jogi kar nemzetközi tanulmányok szak állami ösztöndíjas helyeire lehetett bejutni az SZTE-n, ez az előző évben magasabb volt 12 ponttal. Itt a legnagyobb a felvettek átlagpontszáma, ez 466, vagyis több, mint a felvételi ponthatár. A leendő jogászoknak 440 pontra volt szükségük. A második legmagasabb pontszám, 443 a pszichológia szakra kellett, ide 5 ponttal többre volt szükség, mint tavaly, az erre a képzésre felvettek átlagpontszáma 457, vagyis itt is magasabb, mint a felvételi pont. A szakok alapján a harmadik legnépszerűbb kar az orvostudományi, ahol a ponthatár 428, egy ponttal több, mint tavaly. Változatlanul népszerű a kommunikáció és médiatudomány, ahova idén 441 pont jelentette a belépőt. A legnagyobb létszámú szak a programtervező informatikus alapképzés, a legtöbb gólya a természettudományi karon lesz, míg a zeneművészetin duplájára nőtt az első évesek száma tavalyhoz képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!