Szeged és környéke

2019.07.06. 11:23

Megvannak az első nyertesek: 247 millió érkezik megyénkbe a Magyar Falu programban

Csongrád megye - Tizenhárom milliárdot osztottak szét a falvak között egyházi és önkormányzati épületek felújítására. Csongrád megyében 20 pályázat kapott pozitív elbírálást.

K. A. R.

Megvannak az első nyertesei a Magyar Falu programnak: me­­gyénkbe összesen 246 millió 960 ezer 976 forint érkezik.


Az első pályázati kiíráson or­­szágosan összesen 13 milliárd forintot osztottak szét közösségfejlesztésre a települési ön­­kormányzatok és egyházközösségek között, így több száz fejlesztés indul el országszerte az 5000 lélekszám alatti településeken. A kiírások célja a vidéki településeken nagy számban megürült parókiák, plébániák, volt egyházi iskolaépületek, illetve működő, de korszerűtlen önkormányzati ingatlanok hasznosítása, élettel való megtöltése.


Csongrád megyében Deszk, Fábiánsebestyén, Forráskút, Ma­­gyarcsanád, Maroslele, Mindszent, Óföldeák, Öttömös, Pitvaros, Pusztamérges és Szegvár már biztosan fejlesztheti egyházi épületeit, a támogatások mértéke 2 milliótól 21 millió forintig terjed. A legkisebb összeget Forráskút, a legtöbbet Magyarcsanád kapta. A 11 tele­pü­lés összesen 135 millió 601 ezer 484 forintot nyert.

Aratóünnep Zsombón. A település a nemzeti és helyi identitás erősítésére a legnagyobb forrást nyerte a megyében. Fotó: Kuklis István

Aratóünnep Zsombón. A település a nemzeti és helyi identitás erősítésére a legnagyobb forrást nyerte a megyében.

Fotó: Kuklis István

A nemzeti és helyi identitástudat erősítése érdekében 9 falu válthatja valóra terveit. A kormányzati döntés szerint Ambrózfalva, Árpádhalom, Balástya, Derekegyház, Dóc, Eperjes, Ópusztaszer, Ruzsa és Zsombó fejleszthet, összesen 111 millió 359 ezer 492 forintból.Itt 3 millió­tól 22 millió forintig terjednek a támogatások, a legkevesebbet Árpádhalom, míg a legtöbbet Zsombó kapta.


A kormány célja a Magyar Falu programmal, hogy javuljon a falvakban élők életminősége. A falusi önkormányzatok szá­­mára meghirdetett pályázat 6 milliárdos keretéből 461 pályázót támogattak, a helyi egyházi közösségi terek fejlesztésére 7 milliárdot fordítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!