Szeged és környéke

2019.08.07. 14:24

Leukémiából felépülve bronzéremmel térhetett haza a moszkvai Győztesek versenyéről a szegedi kislány

Egy szegedi kislány, Muhi Lilla is részt vett Moszkvában a Győztesek versenyén, ahol bronzérmet szerzett sakkban. A megmérettetést azoknak a fiataloknak szervezték, akik felépültek valamilyen onkológiai betegségből.

Hajó Edina

Tizedik éve rendezik meg Moszkvában azt a nemzetközi sportversenyt, amelyen onkológiai be­­tegségből felépült 7–16 év közötti gyerekek vehetnek részt. A magyar csapatot szegediként a 9 éves Muhi Lilla képviselte, aki dobogóra is állhatott, bronz­érmes lett sakkban. A Győztesek versenyén olyan daganatos betegségből felépült fiatalok in­­dulhatnak, akik a kezeléseket si­­keresen befejezték. A magyarok minden évben részt vesznek a megmérettetésen, idén is az ország minden onkológiai centrumából utaztak az orosz fő­­városba.

A leukémia egy súlyosabb fajtájával birkózott meg Lilla.Fotó: Török János

A leukémia egy súlyosabb fajtájával birkózott meg Lilla.Fotó: Török János

A gyerekek három korcsoportban és több sportágban – futball, sakk, asztalitenisz, lég­puskalövészet, futás és úszás – mérhették össze erejüket.


– Az Együtt a Daganatos Gyer­­mekekért Alapítványnak köszönhetően jutottunk ki Lillával a versenyre. Engem kísérőnek hívtak, Lillát pedig versenyzőnek. Sokat foglalkoztam vele, amikor nálunk feküdt az onkológiai osztályon, és azóta is tartjuk a kapcsolatot a családdal – mesélte Erdős Anita ápoló­­nő. Az alapítványnak köszönhetően 25 gyerek utazhatott a Győztesek versenyére, amelynek célja, hogy élményt adjon a fiataloknak. Itt azok élhetik meg a győzelem örömét, akik a betegsé­gük miatt sokszor hátrányból indulnak.


– Hat évvel ezelőtt derült ki, hogy a leukémia egy súlyosabb fajtájával kell megbirkóznunk. Lilla 5 éves kora óta jól van, ám nagyon fontosak az ilyen és ehhez hasonló lehetőségek – magyarázta Lilla édesanyja, Muhi Diána.

Lillának a legnagyobb élmény az volt, hogy szimultánt játszhatott az orosz Daniil Dubov sakknagymesterrel, akivel szemben egyedüliként döntetlent ért el. Hatalmas tapsot kapott.

Lillának a legnagyobb élmény az volt, hogy szimultánt játszhatott az orosz Daniil Dubov sakknagymesterrel, akivel szemben egyedüliként döntetlent ért el. Hatalmas tapsot kapott.

A versenyen mindenki maga választhatta ki, hogy melyik számban indul, mivel Lilla a Ti­­sza-parti Általános Iskola sakkos osztályába jár, így az egyik választás egyértelmű volt. Igaz, előtte még sosem versenyzett, vi­­szont amikor kiderült, hogy utazik Moszkvába, tanára elindította több megmérettetésen, hogy tapasztalatokat szerezzen. Elmondta, a sakk mellett futásban is versenyzett. Legnagyobb élménye mégsem a bronzérem volt, hanem az, hogy szimultánt játszhatott az orosz Daniil Dubov sakknagymesterrel, akivel szemben döntetlent ért el. Ő volt a versenyzők közül az egyetlen, akinek ez sikerült, a többiek vastapssal köszöntötték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!