Szeged és környéke

2019.08.29. 11:36

Összefogtak a Széchenyi téri fák megmentéséért

Csoport indult az egyik közösségi oldalon annak érdekében, hogy megmaradjanak az egészséges platánok a Széchenyi téren, a felújítás során pedig további fákat ültessenek a szakemberek.A mozgáskorlátozottaknak sem kedveznek az új tervek.

K. A. R.

Ahogyan arról már többször beszámoltunk lapunkban, je­lentősen átalakítaná a városvezetés a Széchenyi teret, a fej­­lesztéshez a Fontos Mérnök Stúdió Kft. készítette a terveket, amelyek szerint például teljesen eltűnnének az autók a térről, a parkolást mélygarázzsal oldanák meg, a kerékpárosokat is csupán a korzó jellegű terület két oldalán engednék te­­kerni. Sőt a felújítás része a szintrendezés, ehhez viszont szükség van a meglévő fák ki­­vágására, ugyanis a tervezők szerint az öreg fák gyökerei fel­­törik a járdákat, néhány kö­­zülük már nem is egészséges, befelé dőlő törzsük sem sze­­rencsés. Minderről a július vé­­gi lakossági fórumon számoltak be. Már ott sokan nem­tetszésüket fejezték ki a fairtás miatt, megnyugtatólag akkor azt mondták a szakemberek, hogy jóval több fát terveztek az új térre, mint amennyi jelenleg van. A városban élők viszont továbbra is aggódnak, hiszen a platánok a város legrégebbi fái, még az 1880-as évek elején ültették őket, Mayer Miklós akkori főépítésznek köszönhetően.


A közösségi oldalon csoport is indult „Mentsük meg a Széchenyi téri fákat!" néven, folyamatosan jelennek meg a vé­­­lemények. Többek szerint Botka László polgármester azon mondatát, hogy Szeged 2022-re a legzöldebb európai nagyváros lesz, a Széchenyi té­­­ri rekonstrukciós terv nem tá­­masztja alá. A csoporttagok szerint a meglévő fákat inkább védeni kellene, és ezek mellé új fákat ültetni, és nem a helyükre újakat tenni. Mint írták, a Széchenyi téren csak a burkolatot érdemes felújítani, de nem tér­­kővel, hanem klasszikus, ko­pásálló felület lenne ideális, valamint az akadálymentesítésre lenne érdemes helyezni a fókuszt. Balog István olvasónk­tól is erről kaptunk levelet, mi­­szerint a gépkocsiforgalom ki­tiltása maga után vonja, hogy mozgássérült embertársaink gya­­korlatilag nehezen vagy egyáltalán nem tudják majd meg­­közelíteni a téren található bankok ügyfélszolgálatait, a hivatalt és a törvényszéket. Mint írta, a látványterv szerint a téren megmaradna az idősza­kos lacikonyha is a jellegtelen fabódékkal, szerinte erre alkalmasabb lenne a Cserepes sori piac, amit némi átalakítással rendezvényekre lehetne használni, hétköznap pedig a bódék jól szolgálnák az ott árusítókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!