Szeged és környéke

2019.08.06. 20:32

Schrettner Jakab: Az érettségi könnyebb volt, mint a matek-diákolimpia

Újabb szegedi siker született a matematika-diákolimpián. A nemzetközi versenyről a Radnóti Miklós gimnázium végzős diákja, Schrettner Jakab tért haza ezüstéremmel.

Hajó Edina

– Már általános iskolában kiderült, nagyon érdekel a matek, a kémia, fizika már később, itt, a Radnótiban kezdett érdekelni. A Dózsa György Általános Iskolába jártam, akkor már voltak kisebb sikereim – mesélt a kez­­detekről Schrettner Jakab, aki nemrégiben ezüstérmes lett Angliában a nemzetközi ma­­tematika-diákolimpián. A Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium végzős diákja tizedikes korától próbálkozott kijutni a nemzetközi versenyre. Azt mesélte, tavaly már közel került hozzá, hogy bekerüljön a magyar csapatba, végül idén – az utolsó lehetőségnél – sikerült.

A Radnóti végzős diákja elérte célját: ezüstérmet hozott haza a matek-diákolimpiáról. FOTÓ: FRANK YVETTE

A Radnóti végzős diákja elérte célját: ezüstérmet hozott haza a matek-diákolimpiáról.

FOTÓ: FRANK YVETTE

– Négy válogató verseny ve­­zetett idáig, az első kettő nyitott, míg a többi meghívásos. Áprilisban derült ki, hogy sikerült bekerülnöm a csapatba, egyedüli vidéki diákként – me­­sélte Jakab. Azt is elárulta, ez majdnem egybeesett az érettségivel, ahol simán vette az akadályt. Mosolyogva, ám sze­­rényen mondta, az sima ügy volt, inkább a matekversenyre készült. A felkészülésben Mike János és Schultz János tanár segítette. A 60. Nemzetközi Matematikai Diákolimpiát jú­­lius 11–22. között rendezték meg az angliai Bath-ban, ahol a magyarok a 112 résztve­­vő ország közül a 11. helyen végeztek, emellett egyéniben is remekeltek a diákok. – Két versenynap volt, mindkét napon három-három feladatot kellett megoldani. Azzal a céllal mentem ki, hogy érmet szerezzek, volt egy előolimpiai verseny Romániában, ott nem sikerült az érem, Angliában viszont már igen – magyarázta a végzős diák.


A versenyzés mellett kirándulni is vitték őket, és ba­­rátságok is szövődtek, ők az indonéz diákokkal lettek jóban. A folytatásról megtudtuk, egy cambridge-i egyetemtől még várja az egyik eredményét, ez várhatóan augusztus közepén érkezik meg, az viszont biztos, hogy az ELTE matematika szakára felvették. Úgy fogalmazott, mindenképpen ma­tematikusnak készül, bár még meglátja, mit hoz a jövő. A végzős diák azt is elárulta, a matek számára hobbi, nem érezte tehernek a felkészülést.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!