Szeged és környéke

2019.08.29. 14:04

Speciális gumi tartóoszlopokat telepítenének a kritikus szegedi kereszteződésekhez

Milliós kárt okoznak évente az önkormányzatnak azok a figyelmetlen sofőrök, akik letarolják a szegedi terelőszigetek tábláit. Egy-egy helyszínen a végleges helyreállítás egy naptól akár két hétig is eltarthat.

T. R.

– Mivel ezek a táblák szinte az úton vannak, sokkal gyakrabban kell helyreállítani, mint azokat, amelyek az úttest szélén találhatók. Vannak olyan kritikus helyszínek a városban, ahol szinte hetente kell cserélni vagy javítani, mert a figyelmetlen sofőrök megrongálják vagy letarolják – mondta el Makrai László, a Szegedi Környezet­gaz­dálkodási Nkft. igazgatója, akit a terelőszigeteken álló he­­lyett gyakran fekvő helyzetben látható, kötelező haladási irányt jelölő táblák kapcsán kérdeztünk.


Megtudtuk, évente milliókat költ az önkormányzati cég ezek helyreállítására.


Szegeden a legkritikusabb helyzetben az Anna-kútnál, a Szent György térnél, a Makkos­erdő sor és Ősz utca sarkán, a Stefánia és Vár utca, illetve a Tisza Lajos körút és Takaréktár utca kereszteződésében lévő táblák vannak.


A terelőszigetek nem sokat érnek egy járművel szemben, mi­­vel a szegélyei lekerekítet­tek. Ráadásul a felsorolt helyszínek kedvezőtlen geometriá­­ja miatt, ha magasítanának a szegélyeken, azzal a ráfutó járművekben nagyobb sérülést okoznának – így nem al­­kalmazzák. Helyette azzal próbálkozik a környezetgazdálkodási cég, hogy speciális, gumi tartóoszlopokat szereznek be, amelyek sokáig ellenállnak majd az ütközéseknek. Ilyenre láthattak már példát a városban közeledők: a Kossuth Lajos sugárút elején lévő táblát sokáig egy ilyen tartotta. Mindent azonban ez sem bír ki – jegyezte meg a cégvezető.

Egy-egy kidöntött táblát ideiglenesen – mobil talppal – 1-2 órán belül tudnak pótolni. A végleges helyreállítás időtartama és költsége attól függ, hogy mekkora kár esett az osz­­lopban, a táblában, illetve az alapzatban vagy akár a járdaszigetben. Másnapra kicserélik, ha „csak" a tartóoszlop és a tábla ment tönkre, többnyi­­re azonban az aszfaltba, illetve díszburkolatnál az aljzatbe­tonba rögzített alapzat is sé­­rülni szokott, amit szintén cse­rélni kell. Ez már néhány napig is eltarthat.


– A legkomolyabb sérülés, amikor az aljzatba rögzített foglalatok is károsodnak: ilyenkor betonozással újra kell telepíteni az oszlopot. Ha a járdaszigeten díszburkolat található, azt is helyre kell állítani, így a végleges pótlás akár két hetet is igénybe vehet – közölte Makrai László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!