Szeged és környéke

2019.08.07. 17:31

Táncjátékban a bibliai bűn: Ádám Anna előadása szombaton látható a THEALTER-en

Javában zajlik Szegeden a 29. THEALTER. Az utolsó napon - többek között - egy táncjátékot láthatunk Ádám Anna rendezésében.

Tóth Anett

Ádám Anna képzőművész Franciaországban szerzett diplomát. Mára azonban színházi alkotóként is jelen van: tavaly októberben debütált első táncjátéka, a Sorry not sorry című, ami egy fél­­éves munka gyümölcse. A Bib­lia erkölcsi tanításait vizsgálják az előadásban, az örökséget a je­­lenkori társadalmi viszonyok tükrében.


– A bűn érdekelt bibliai mivoltában. Hogy hogyan tekintünk rá. Vajon ma mi számít bűnnek? Ami a Bibliában olvasható, az ma nem érvényes, mivel átalakultak ez értelmezések. A darabban nem fogalmaztuk meg konkrétan, de körbejárjuk a kevélységet, a kapzsiságot és a szexualitást is – magyarázta a fiatal alkotó.


– Azonban nemcsak magáról a bűnről szól ez, hanem a bűnbe­esés folyamatáról is. Az első fá­­zisban megmutatjuk a belső küzdelmet magunkban. Fejtegetjük, hogy miért érzünk késztetést va­­laminek a megtételére, ami bi­­zonyos értelemben rossz dolog, tilos. Az általam vizsgált dolog nem egy egyszerű, eldöntendő va­­lami.

A döntés után következik persze maga az elkövetés, és az azutáni időszak, a rágódás, ve­­zeklés. Hiszen számot kell vet­­nünk lelkiismeretünkkel, meg kell tisztulnunk. Itt a belső lelki folyamatokat mutatják be a nézőknek a tánc nyelvén. A há­­rom fázist párhuzamos síkon láthatjuk. A produkció nem mel­lesleg legalább annyira me­­sél a megbocsátásról, mint a bűnről.


– Pszichológiai perspektívából sok dolog utal a fájdalomra is, ennek ellenére mégsem egy feldolgozási folyamatot ábrázolunk csak. Ez nem egy útmutató.

A bűnt körüljáró darabot eddig a szakma és a közönség is jól fogadta. FOTÓ: MUDRA LÁSZLÓ

A bűnt körüljáró darabot eddig a szakma és a közönség is jól fogadta. FOTÓ: MUDRA LÁSZLÓ

Ádám Anna a Magyar Tánc­mű­­vészeti Egyetemen tavaly dip­lomázott fiatal táncosokkal dolgozott: Horváth Attilával, Kiss Rebeka Petrával és Rácz Rékával. Az előadás – amelyet a szakma és a közönség is pozitívan fogadott – az Imre Zoltán Program részeként jött létre, és már Németországban is bemutatták.


– Miután összeállt a fejemben a dolog, a tartalmi rész már egy közös munka volt, amelyből mindenki kivette a ré­­szét. Többen izgalmasabb dolgozni. Részben ezért is tá­­volodtam el a képzőművészettől. Azon a pá­lyán magányosnak érzi ma­­gát az ember, amikor egyedül tevékenykedik a műteremben. Itt viszont egy közösségi lét várt, ami szimpatikus számomra.


Az előadás szombat este 7-től látható a kisszínházban.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!