Szeged és környéke

2013.10.20. 23:23

2020-ig csúszhat a szegedi gázerőmű építése

Szeged - Megváltozott az európai és a hazai energiapiac, emiatt is késik a szegedi gázerőmű építése. A 2010-ben bejelentett projekt a környezetvédelmi engedélyért fellebbez, a vezető projektfejlesztő szerint a piaci feltételektől függ az építkezés.

Segesvári Csaba

Három éve mutatták be a Szegedre tervezett 920 megawattos, kombinált ciklusú gázturbinás erőmű tervét. A Szeged Energia-projektről megírtuk, a 160 milliárdba kerülő erőmű 1,3 millió háztartást lát majd el energiával, a beruházás során közel 1000 embernek ad munkát. Azt írtuk, a tényleges építkezést 2012-ben kezdik, áramot 2015-től termel a gázturbinás erőmű. Az önkormányzat pedig jelentős iparűzési adóhoz jut.

2013 végéhez közeledünk, de még nyoma sincs az M5-ös és M43-as autópálya közötti Szegedi Ipari és Logisztikai Központba (SZILK) tervezett gázerőműnek. A projektet a szeged-energia.hu-n is nyomon lehet követni: kiderült, a két évig tartó környezetvédelmi hatásvizsgálat eredménytelenül zárult. Az engedélyt a gázerőmű nem kapta meg. Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség határozata szerint mivel az erőmű hűtéséhez szükséges vízvezeték Natura 2000-es területet érint, alternatív megoldásokat is be kellett volna mutatnia a beruházónak. A Szeged Energia Zrt. rövidített a Natura 2000-es területet érintő szakaszon, alternatív megoldást azonban nem kínáltak. A hatóság megállapította, a vízcső zavarná a madarakat, a békákat, a szitakötőket, a teknősöket és a halakat, ezért a környezethasználatiengedély-kérelmet elutasították.

Nyilvános előkészítés

A Szeged Energia-projekt az elmúlt 3 évben több közmeghallgatást is tartott, bemutatták a városba tervezett erőművet. A belvárosban egy irodát is fenntartottak, amelyet 2012. augusztus végén az érdeklődés megcsappanása miatt bezártak. Honlapjukon a mai napig közzéteszik a legfrissebb híreket, azt is meg lehet nézni, hogyan működik egy gázerőmű.

A határozatot januárban tette közzé a Szeged Energia Zrt. Az elmúlt 9 hónapban többször is leveleztünk Szőcs Mihállyal, a Szeged Energia Zrt. vezető projektfejlesztőjével. Megírta, a fellebbezés folyamatban van. „Keressük a megoldást, és bízunk benne, hogy a hatóság pozitív döntése lehetővé teszi a fejlesztési folyamat folytatását". A nyár újabb fejlemények nélkül zárult, a projektvezető úgy vélte, őszre születhet meg a végleges környezethasználati engedély. – Jelenleg a hatóság által előírt hiánypótlás elkészítésén dolgozunk. Reményeink szerint a környezetvédelmi engedélyt ez év végén vagy a jövő év elején kiadják. Arról is be tudok számolni, hogy októberben megkaptuk a létesítmény elvi építési engedélyét – közölte később [namelink name="Szőcs Mihály"].

Időközben a Napi Gazdaság arról számolt be, hogy a megújuló energiaforrások elterjedése miatt felborult az európai energiapiac. Azt írták, az amerikai IHS kutatóintézet becslése szerint az európai gázerőművek 60 százalékát gazdaságtalanságuk miatt 2016-ra leállíthatják. A szegedi projekt svájci beruházója, az Advanced Power Európában négy helyre tervez gázerőművet. Honlapjuk szerint mindegyik erőművet a piaci igényeknek megfelelően fejlesztik, konkrét indulási dátumot csak a belga beruházás tartalmaz.

A gazdasági napilap cikkére Szőcs Mihály úgy reagált, a világban és Európában, a gazdaságban és az energetikában végbement változások az elmúlt 2-3 évben a magyarországi villamosenergia-piacra is hatottak. Következménye, hogy jelentősen csökkent a gázerőművek versenyképessége. Elmondta, a kérdés az, hogy mikorra teremtődnek meg azok a piaci feltételek, amelyek megalapozzák a beruházási döntést. – Megítélésünk szerint ez az évtized utolsó éveiben várható, ami a további előkészítés és az építés mintegy 4-5 éves átfutási idejét is számításba véve igen közel van – tette hozzá a Szeged Energia Zrt. vezető projektfejlesztője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!