Szeged és környéke

2014.02.24. 22:48

70 ezret fizet a visszaeső autós

Szeged - Közterület-felügyelőkkel jártuk Szeged utcáit, hogy megtudjuk: mire jogosultak az egyenruhások, kit és miért ellenőriznek, büntetnek a szegedi közterületesek. Kiderült, annyira szabálytalanul közlekedünk, hogy szinte minden sarkon büntethetnének.

Segesvári Csaba

Miközben a budapesti sajtó a bliccelőket leteperő közterület-felügyelőktől hangos, addig Szegeden szinte láthatatlanok az önkormányzati tulajdont is védő egyenruhások. Utánajártunk, mire jogosult a közterület-felügyelő, és megkérdeztük, létezik-e napi bírságolási kvóta.

– A szabálysértő járművezetők figyelmetlenségre, hiányos tudásra hivatkoznak. Többségük tudomásul veszi az intézkedést, természetesen akad, aki vehemensen reagál a büntetésre – mesélte Bálint Péter. A szegedi közterület-felügyelővel tegnap autóba ültünk, és megnéztük, mennyire egyértelműek a Szegeden kihelyezett közlekedési táblák, mennyire szabályosak a belvárosi autósok. – Többen meglepődnek azon, hogy a közterület-felügyelő hivatalos személy. Jogosultak vagyunk igazoltatásra és szükség esetén visszatartásra is – magyarázta [namelink name="Bálint Péter"]. Hozzátette, a megbüntetett autósok gyakran kérdezik: miért nem a többi autóst bírságolják? – A sofőrök elfelejtik, mások bemártása a saját büntetésüket nem kisebbíti. A kormányrendelet szerint nincs mérlegelési jogunk, fixek a bírságok – hangsúlyozta Bálint Péter. A közterület-felügyelő emlékeztetett, a visszaesőkre többszörös büntetést kell kiszabni, ami akár 70 ezer forint is lehet.

Akcióban a közterület-felügyelők. A nagyposta mögött évtizedek óta tilos parkolni. Fotó: Segesvári Csaba

Akcióban a közterület-felügyelők. A nagyposta mögött évtizedek óta tilos parkolni. Fotó: Segesvári Csaba
Az egyenruhások azt mondják, a szegedi autósok annyit és olyan gyakran szabálytalankodnak, hogy bármerre indulnak, büntethetnek.

 20 körzetben 11

– Szegeden 11 közterület-felügyelő dolgozik 20 körzetben, két műszakban. Ez az oka, hogy keveset látni a kollégákat – mondta [namelink name="Czobor Anita"]. A közterület-felügyelet osztályvezetője hozzátette, a szabálysértési törvény alapján 13 esetben bírságolhatnak az önkormányzati egyenruhások. – Járdán parkolás, várakozási és megállási tilalmak megszegése, ezek a leggyakoribb belvárosi autós szabálysértések. De büntethetünk szemetelésért, tiltott fürdésért vagy éppen jégen tartózkodásért is – magyarázta Czobor Anita. Az osztályvezető emlékeztetett, a közterület-felügyelők feladata a szabályok betartatása.

– Csodát nem tudunk tenni, ráadásul nem csak a közlekedési szabálysértésekkel kellene foglalkoznunk – mondta Bálint Péter, miközben a Deák Ferenc utcába érkeztünk. A posta mögötti kanyarnál évtizedek óta tilos parkolni, néha úgy tűnik, nem mindenkinek. – Csak a rakodók várakozhatnak. Ha ez az autós nem árut pakol, szabálysértést követ el – jegyezte meg a felügyelő. Miközben az autót körbefotózta, megérkezett a tulajdonos is, aki elmondta: csomagot adott fel a postán.

Az Oroszlán utcába siettünk, ahol egy közlekedési táblát ellenőriztünk. – A tábla szerint a pubban megállni tilos, alatta pedig a várakozást tiltják. Az ilyen ellentmondó táblákat a közútkezelőnek jelezzük – mondta Bálint Péter. A felügyelő épp csak nekilátott a tábla megörökítésének, amikor az egyirányú utcában feltűnt egy gépjármű. Arra a kérdésre, hogy miért hajtott be a tilosba, a sofőr azt válaszolta: árut szállít. Az autós szabálytalansága 30 ezer forintba került. Bálint Péter azt mondta, az autósok sokféleképpen próbálják szabálysértésüket kimagyarázni. Egyikük azt bizonygatta, péntek délután 5 órakor már igazán meg lehet állni a tilosban. – Ezeket sajnos nem tudjuk figyelembe venni – tette hozzá az egyenruhás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!