Szeged és környéke

2011.04.21. 17:31

A bányász szakszervezet is engedélyezte a szegedi Critical Mass-t

Szeged - Közel négyszázan jelentkeztek eddig a Facebookon a pénteki szegedi Critical Mass felvonulásra. 17 órakor a Dóm térről indul a menet, a résztvevők 11 kilométert tesznek meg, a rendezvény jelszava: Vissza az utakra.

Gonda Zsuzsanna

Április 22-e a Föld napja, ehhez kapcsolódik a kerékpáros megmozdulás.

A vonulás ezúttal nem spontán demonstráció lesz, hanem bejelentett és a rendőrség által biztosított rendezvény. Mindkét variációra volt már példa.

A szervezők által meghatározott útvonalat nem fogadta el az önkormányzat városüzemeltetési irodája, amely a kerékpárosoknak nem engedélyezte, hogy a Huszár Mátyás rakparton biciklizzenek. [namelink name="Antalicz Zoltán"], az iroda munkatársa ezt a delmagyar.hu-nak a 4-es villamosvonal rekonstrukciójához kapcsolódó munkákkal indokolta. Emiatt a Glattfelder térnél félpályás útlezárás van érvényben szerdától. Erre pedig az iroda megítélése szerint „nem lehet rávinni" több száz kerékpárost.

A szervezőknek a rendőrségi hozzájáruláson túl a közutak kezelőinek engedélyét is be kellett szerezni, így a Magyar Közútkezelő Nonprofit Zrt. és a szegedi önkormányzat engedélyét. Szükség volt az SZKT, a Tisza Volán, a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Szeged Pólus Kft. hozzájárulására is. Meg a Novoszibirszki Bányász Szakszervezetére – fogalmazott az CM egyik szervezője.

A felvonulás útvonala

A felvonulás útvonala
– A közút kezelője határozza meg, hogy mi alapján lehet kiadni az engedélyt, a hozzájárulásokat a szervezőknek kell beszerezni. Így történik ez egy önkormányzati cég által szervezett eseménynél, például a Szegedi Sport és Fürdők Kft. által szervezett futóverseny estében is – mondta Antalicz Zoltán.

A CM-et a szervezők nem kerékpáros versenyként, hanem demonstrációként jelentették be, hivatalosan tehát a kényelmes, gyors és biztonságos kerékpározásért tekernek pénteken. A menetet a rendőrség biztosítja, de sehol nem lesz útlezárás a felvonulás miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!