Szeged és környéke

2019.08.30. 12:43

A bíróságokat is segítik a békéltető testületek - Hatékony és gyors fogyasztóvédelmi jogorvoslatot nyújtanak

Nem kell azonnal a leterhelt bírósághoz rohanni, ha valakinek elromlott a laptopja, és nem boldogul az eladóval, vagy pocsékul sikerült az utazása, ám nem akarja kárpótolni az iroda. A békéltető testületek egyre hatékonyabban közvetítenek.

K. A.

Az emberek bátran fordulnak a Csongrád Megyei Kereskedel­­mi és Iparkamara mellett mű­ködő békéltető testülethez, ha fogyasztóvédelmi vitájuk van egy vállalkozással szemben. Ez jelentős terhet vesz le a bíróságok válláról, és segít a fogyasztók és vállalkozások közötti vitás ügyek rendezésében. Legyen szó tönkrement laptopról vagy hibás műszaki termékről, meghiúsult vagy rémálommá vált több száz ezer forintos utazásokról.

Illetékmentes

Természetesen akkor is eljárnak a békéltető testületek, ha például vita van a szolgáltatók hűségszerződése miatt, vagy a közüzemi számla teljesítéséből támad konfliktus. Fontos, hogy az ilyen eljárásban nincs illeték vagy befizetendő díj. Az eljárások általában 30-35 nap alatt lezárulnak. A vállalkozások kötelesek együttműködni a békéltető testületekkel, ellenkező esetben fogyasztóvédelmi bírsággal számolhatnak.


– Az első évben mindössze 11 ügyet kezeltünk, mára ez meghaladja az évenkénti 500-at. Természetesen folyamatosan bővült a testületben dolgozó szakemberek száma is, így jelenleg 24-en segítik ezt a munkát. Többségük jogász, vagy egy adott terület elismert képviselője, és speciális kérdésekben tudja segíteni ezt a közvetítő és vitarendező folyamatot – mondta Dékány László. A kamara melletti békéltető testületben 20 éve dolgozó alapító szakember hangsúlyozta, mára a fogyasztók tudatosabbak, de javult a vállalkozások panaszkezelési morálja is.

Dékány László: Már évi félezer ügyünk van. FOTÓ: FRANK YVETTE

Fő a megelőzés

– Kis- és középvállalkozások is fordulhatnak hozzánk olyan panaszokkal, amelyek nem a gazdálkodásukkal függnek össze – közölte Dékány László, hozzátéve, ma már az ügyfelek véleménynyilvánítása szinte azonnali az online térben, ezért is fontos, hogy a vitás kér­­déseket megelőzzék.


Napjainkban az ügyek több mint harmada végződik egyezséggel – sok esetben ajánlással zárul a békéltetés, ez viszont nem kötelező érvényű. Amennyiben valaki mégis úgy dönt, hogy a fogyasztóvédelmi jogvitájával azonnal a bírósághoz fordul, vagy nem ért egyet a békéltető testület döntésével – erre is lehetősége van –, úgy a magyar bíróságok döntenek az ügyről.

Tanácsadás

Permegelőző hatású a testület ingyenes fogyasztóvédelmi ta­­nácsadó szolgáltatása is. Az ügyfelek és vállalkozások sok esetben eltekintenek a bírósági úttól, amikor tudomást szereznek a fogyasztók jogairól és kötelezettségeiről. Így például arról, hogy a kereskedőnek teljesítenie kellett volna a kérést, vagy igényük megalapozatlan, nem érdemes továbbvinni az ügyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!