Szeged és környéke

2009.05.11. 19:42

A fejbőrön él a napgomba

Szeged - Félrevezető a napgomba neve, ugyanis nem a napozás okozza a tüneteket – csak súlyosbítja. Minden egészséges ember fejbőrén ott él a gombafajta, de csak az arra hajlamosakat fertőzi. Ha süttetjük magunkat, a világosbarna foltok kifehérednek, és a fertőzés megszűnte után is megmaradnak fél-egy évig. Segít az ecsetelő, a krém és a gombaölő sampon.

Farkas Judit

Május elsejével elindult a strandszezon, egyre többen napoznak a szép tavaszi, lassan kora nyári időben. Sokan nem tudják, hogy nem csak a leégéssel szerezhetnek maradandó foltokat: ha napgombával fertőződtek, a gombatelepek helye napozás után akár fél-egy évig is megmaradhat.

– A fertőzést egy olyan gombafajta okozza, amely minden egészséges ember fejbőrén megtalálható. A gomba a korpával hullik le a mellkasra, vállra, hátra, ám csak az fertőződik meg, aki hajlamos rá – magyarázta dr. Altmayer Anita bőrgyógyász, egyetemi adjunktus, eloszlatva a gomba nevéből adódó félreértést, miszerint a napfény idézi elő a gombásodást. Partnerünket, barátainkat, családtagjainkat nem kell féltenünk tehát, ha felfedezzük magunkon a barnás foltokat. Az erős izzadás, a meleg hatására fokozódhatnak a tünetek – amelyek viszketést ritkán, inkább esztétikai problémát okoznak.

Strandoláskor is szerezhetünk maradandó foltokat. Illusztráció: Karnok Csaba

Strandoláskor is szerezhetünk maradandó foltokat.
Illusztráció: Karnok Csaba

– Hathetes kezeléssel szabadulhatunk meg a napgombától, speciális krém és ecsetelő segítségével. Mivel a gomba eredetileg a fejbőrön található, célszerű gombaölő samponnal hajat mosni, hogy elkerüljük az újabb fertőződést – beszélt a gyógymódról a bőrgyógyász. Ha télen vagy tavasszal megtörténik a kezelés, ennyi idő alatt el is tűnnek a zavaró gombatelepek. Ám ha napozni kezdünk, vagy szoláriumba fekszünk napgombás bőrrel, rosszul járhatunk.

– A gombatelepek alatt a bőr nem tud lebarnulni, és a világosbarna foltok kifehérednek. Ekkor a helyi kezelés, a gombás fertőzés megszűnte után akár fél-egy évbe is beletelhet, hogy eltűnjenek a fehér foltok – hívta fel a figyelmet a szakember a napozás veszélyeire. Amennyiben időben orvoshoz fordulunk, és a kezelés még a napozás előtt megtörténik, nyugodtan élvezhetjük a napsugarakat.


A napgomba „személyleírása"

Általában a mellkason, a háton, a vállakon jelentkeznek a különböző nagyságú, esetleg összefolyó, világosbarna, kissé hámló felszínű foltok. Ha ilyeneket találunk magunkon, ne feküdjünk ki a napra, ne menjünk szoláriumba, amíg nem kezeltettük magunkat! Hacsak nem akarjuk, hogy fehérbe váltsanak, és sokáig keserítsék az életünket. A gócokban felszaporodott gomba olyan anyagot termel, amely gátolja a pigmentsejtek működését, és a gombatelep árnyékot vet, ezért nem barnul le a bőr.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!