Szeged és környéke

2017.07.09. 11:22

A festéket is levitte az ajtóról a zsíroldó: több ezer forintot költünk havonta tisztítószerekre

Szeged - Mosogatáshoz mosogatórongyot, zsíroldáshoz Ultra port használtak azok a nyugdíjasok, akiket arról kérdeztünk, használják-e a modern, kényelmes tisztítószereket, törlőkendőket.

A. T. J.

– Nálam a papírtörlő jobban fogy, mint a cukor – mondta Keresztényiné Ákhim Mária. Két társával, Makó Máriával és Vaskóné Kiss Évával, a szegedi Senior Center munkatársaival arról beszélgettünk, mennyire elégedettek a gombamód szaporodó különböző tisztítószerekkel, és azok létezése előtt milyen módszerekkel tisztálkodtak, mostak, takarítottak.


Papírtörlőt, konyhai zsíroldót, háromféle nedves törlőkendőt, alkoholos kézfertőtlenítőt és vécéillatosító golyót vittünk a nyugdíjasoknak.

 


– Ha nem lenne a papírtörlő, rongyot használnánk még mindig – magyarázta Mária. – Mosogatáshoz tényleg mosogatórongyunk volt. A zsíroldó nagyon jó, ameddig itthon nem volt elérhető, annak idején Szabadkáról hoztuk be. Amikor megvettem az első zsíroldót, a konyha után a fürdőszobaajtót is megpróbáltam vele letakarítani, de levitte a festéket róla. Tökéletes zsíroldó, de ajtótisztításra nem ajánlom – mondta nevetve Mária. Zsíroldásra korábban az Ultra port használták, ami még ma is kapható.


Egy női táskában nedves törlőkendőnek mindig helye van – mondták nagy egyetértésben, amikor áttértünk a nedves törlőkendőkre. – Nálam az általános törlőkendő a fürdőszobapolcon van a mosógép felett, a mosdókagylót törlöm ki vele, ha lecsöpögtetem fogkrémmel – magyarázta Éva. De a konyhában is helye van a zárható műanyag dobozos kendőnek.


Makó Mária a gyermek popsitörlő kendő rendkívül egyedi felhasználási módját osztotta meg velünk. – Bőrcipőt takarítok vele. Az alkoholos törlőkendő kiszárítaná, de a babakendő olajokat is tartalmaz, ami ápolja a bőrcipőt. A lustaság fél egészség: ha vizes szivaccsal takarítanám, azt ki kellene mosni utána.

Ultra, ecet, szódabikarbóna és szappan helyett. Hamar rá lehet szokni a kényelmes és praktikus tisztítószerekre - vélik az általunk megkérdezett háziasszonyok. Fotó: Frank Yvette

Ultra, ecet, szódabikarbóna és szappan helyett. Hamar rá lehet szokni a kényelmes és praktikus tisztítószerekre – vélik az általunk megkérdezett háziasszonyok. Fotó: Frank Yvette

A vécéillatosító golyó tartósságát dicsérték. Azt mondták, korábban is elérhetők voltak illatosítórudak, de azok nem voltak ennyire tartósak.


A vízkőoldó és ablaktisztítók esetében majdnem mindannyian ragaszkodnak a hagyományokhoz: ezekhez a munkálatokhoz ecetet és újságpapírt használnak, bár az újság nyomdafestéke befoghatja a műanyag ablakkeretet.


A háziasszonyok szerint havonta átlagosan néhány ezer forinttal terhelik meg a családi költségvetést ezek a kényelmi szerek. – A praktikumnak ára van, és a kényelmet is meg kell fizetni. Higiénikusabb feltörölni a koszt, és azonnal kidobni. Könnyű rászokni ezekre a termékekre. Bizonyára több szemetet is gyártunk vele, károsítjuk a környezetet, de szükség van ezekre a dolgokra – hangsúlyozták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!