Szeged és környéke

2016.05.10. 13:57

A Forrás séfje reformálja meg a szegedi menzát

Szeged - Puhulhat nemsokára a menzareform; több sót lehet tenni az ételekbe. Addig is a városi közintézményeknek főző Suli-Host újításokkal lavírozik az előírások és a gyerekek ízlése között.

Dombai Tünde

Mi mennyi?


Megközelítőleg 16 ezer emberre főz a Suli-Host naponta. Ebből 400 adag diétás ételt, ami 16-17-féle. A 900 bölcsődésnek 7-8-félét készítenek. 4100 óvodást, 8000 általános iskolást egy-, 1600 középiskolást kétféle menüvel látnak el. A kollégiumokban és a felnőttétkeztetésben 400-400-an eszik a főztjüket.

– Átgondoltuk, min kell változtatnunk ahhoz, hogy az előírásokat is betartsuk és a gyerekek is megegyék az ételt – tudtuk meg Pék Józseftől, a  Suli-Host Kft. ügyvezető igazgatójától. Cégükkel újabb hét évre szerződött az önkormányzat a napokban. (A menzapályázat fordulatairól legutóbbi írásunk:  március 4.: Függőben a kétmilliárdos pályázat...)


 A Suli-Host főztjéről többször cikkeztünk ősszel, amikor a jogszabály változott. A szülők ugyanis aláírást is gyűjtöttek, annyira elégedetlenek voltak a sótlan reformételekkel.  Azóta a megmozdulás szervezője észrevette és megdicsérte a közétkeztető erőfeszítéseit.

 

Külön főz a szolgáltató a diétás gyerekeknek.  Speciális konyhájukba fehér liszt nem juthat be. Fotó: Frank Yvette

Külön főz a szolgáltató a diétás gyerekeknek. Speciális konyhájukba fehér liszt nem juthat be.

Fotó: Frank Yvette

A cég tehát változtatni akar. Ennek érdekében bekapcsolódnak a hatóság új, 147 pontos értékelő rendszerébe, ami szúrópróbaszerűen ellenőriz mindent a higiéniától az alapanyagokon át a kész ételek ízéig.  A legnagyobb változást az ételek megreformálásától várják.


Az új műsorhoz új séf érkezett a Suli-Hosthoz. A 60 főt foglalkoztató cégben a szakmai irányítást néhány hónapja

Varga-Sinka Zoltán vette át. A 43 éves szakember a Hágiban kezdte a pályafutását, majd a Royalban, a Forrásban, a Blueseumban és a John Bull Pubban folytatta. Kisfia, Zsombor az óvodában teszteli a főztjét. A kelbimbóval, rakott kelkáposztával meggyűlt a baja, a milánói hallal vagy a túrófelfújttal viszont sikert aratott.

 

Pék József, a  Suli-Host Kft. ügyvezető igazgatója

Pék József, a Suli-Host Kft. ügyvezető igazgatója

Megmutatta, a technológia is sokat számít. A korszerű konyhán a galuskát nem vízben, hanem gőzben főzik, a húst pedig kérgesítik, hogy az ízek benne maradjanak. Hazai, főleg Szeged környéki zöldségekkel dolgoznak.

 

Ételeik vörös- és fokhagymával készülnek, a zöldségeket dinsztelik, nem szétfőzik. Újabban megismertetik a bulgurt (tört búzát) és a kuszkuszt (durumbúzadarát). Ízfokozó- és glutamátmentes alapanyagokat használnak; bazsalikommal, babérlevéllel, esetleg oregánóval fűszereznek. Bő olaj helyett sütőben készül a rántott hús és máj, a halat burgonyás bundába forgatják. Heti kétszer zöldségkrémlevest főznek reszelt sajttal, levesgyönggyel. A konyhafőnök délutánonként, nyári szünetben és otthon kísérletezik tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!