Szeged és környéke

2019.03.04. 08:48

A houstoni kórház jóindulatán múlik Tóth Róbert sorsa - a kezelés árának egyötöde gyűlt eddig össze

Egy hét alatt 30 ezer dollárt adtak össze Tóth Róbert számára jóakarók, ez azonban külföldi gyógykezelése árának még mindig csak az egyötöde. A csongrádi kajakost Magyarországon nem tudják meggyógyítani, a reményt adó amerikai terápiát is azonban csak akkor kezdik el, ha legalább félévnyi költséget kifizetnek.

Timár Kriszta

Sokként érte a rákbeteg Tóth Róbertet és feleségét, Reményi Diánát alig több mint egy hete az információ: hiába került be a csongrádi kajakos egy speciális amerikai programba, kezelését addig nem kezdik el, amíg ki nem fizetik a kórházi költségeket előre. Egy nappal a reményt adó gyógyítás megkezdése előtt közölték velük: 150 ezer dollárt kérnek tőlük.

 

A 29 éves ifjúsági Európa- és többszörös magyar bajnok sportoló egy ritka daganatos betegséggel küzd. Kezelését 2017-ben Budapesten kezdték meg a szeme mögötti tumorból vett szövetminta alapján. Sugár- és kemoterápiát kapott, ami miatt bal szemére megvakult. Nyáron derült ki, hogy nem reagál az addig kapott gyógyszerre – addigra pedig már áttétek is képződtek. Egy Milánóból kért szakvéleményből derült ki, hogy teljesen más betegsége van, mint amivel addig kezelték.

Előbb Stuttgartba utaztak egy kezelésre, de az sem hozott javulást Róbert állapotában. Február elején pedig elmentek Houstonba, ott ugyanis a fiatal sportoló olyan klinikai programban vehet részt, amely azt a hibás gént blokkolja, amely felelős a betegségéért.


Bár már utazás előtt érdeklődött a házaspár a költségekről, csak a kórházban derült ki: ugyan a gyógyszert Róbert ingyenesen kapja, az ellátás költségei egy évre 150 ezer dollárba kerülnek majd. Ezt pedig előre ki kell fizetni. Diána internetes kampányt indított a pénz összegyűjtésére, ezzel párhuzamosan pedig Magyarországon is indult akció a megsegítésükre a Kolonics György Alapítványon keresztül.

 

– Eddig 8 és fél millió forint, vagyis 30 ezer dollár gyűlt össze, ami fantasztikus, de megoldást egyelőre nem jelent számunkra – mondta el lapunknak Reményi Diána. – Annyit sikerült kialkudnunk a kórházzal, hogy fél évben gondolkodjanak, így 90 ezer dollárral már elkezdik a kezelést. Ám ehhez is nagyon sok hiányzik még.

Ráadásul Róbertnek már várni sincs ideje: a májából múlt héten vett biopszia ugyanis azt mutatta, hogy romlott az állapota. Egy bizonyos szint alatt pedig már a programból is kiesik.


– Hétfőn reggel a kórház megkapja az eddig összegyűlt pénzt. Bízunk benne, hogy ez egyfajta biztosítékot jelent majd, és elkezdik a kezelést. Ez Robi egyetlen esélye – mondta a felesége, aki hangsúlyozta: az átutalt pénzt az utolsó fillérig megkapják, nincs tehát félnivalójuk azoknak, akik nem bíznak az alapítványokban.


A házaspár most kénytelen várni – mint fogalmaztak, ebbe lassan bele is őrülnek.


– Időközben találkoztunk ismerősökkel. Robi egyik volt kajakos edzőtáboros társa, egy horvát fiú például itt dolgozik a kórházban. Ő és a családja ugyanúgy segít nekünk, mint az én egyik úszótársam. A család pedig, akiknél lakunk, mindent megtesz a kényelmünkért. Nagyon jó, hogy itt is ilyen pozitív emberekkel vagyunk körülvéve, csak szeretnénk, ha végre elkezdődhetne a gyógykezelés, amiért idejöttünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!