Szeged és környéke

2015.04.10. 23:48

A költészet napján - József Attila 110.5

Szeged - A Homo Ludens Project alkotóközössége József Attila születésének 110. évfordulóján szkeccsszínházi előadást mutat be József Attila 110.5 címmel ma este a Szegedi Pinceszínházban. A Grand Caféban költészetnapi maratont rendeznek Balog Józseffel és Darvasi Lászlóval.

Munkatársunktól

 Költészet napja a Grand Caféban

A Grand Café ma 16-tól 22 óráig tartó költészetnapi maratonjának hívószava: a haza. „Volt már a haza mindenütt. Úgy értjük, a mi hazánk, meg a tiétek. Volt már a haza a magasban, emigrációban, pincében, börtönben, csapdában, kompon, álmokban és rémálmokban, nyelvben. Volt, hogy elveszett, elárulták, becsapták, barátságossá tették. Vesszük a bátorságot, hogy a magyar költészet napján hosszan és eléggé kimerítő módon a hazánkról beszéljünk. Vagy, ha tetszik, a ti hazátokról. Kedvünk erős, elhivatottságunk nem kevésbé. Szeretnénk elmondani, hogy a magyar költészet, vagyis a fűzfapoéta, a csepűrágó, a bohóc, a Thália csupasz seggű szolgája hogyan látta, és hogyan látja azt a hazát, amiben él. És milyet szeretne." Az estet [namelink name="Balog József"] és [namelink name="Darvasi László"] vezeti.

– A költészet napja és a költő 110. születésnapja alkalmából József Attila 110.5 című szkeccsszínházi előadásunkat láthatja a közönség szombat este a Szegedi Pinceszínházban. Tavaly csináltunk egy Woyzeck 100.5 című produkciót, amelyben szintén ugyanez az öt alkotó, Balog József, Kállai Ákos, Kovács A. Gyula, Szilágyi Szabolcs és jómagam egy-egy 10-15 perces szkeccsdarabot rendeztünk a Büchner-drámából. Most is mindenki a saját nézőpontjából és József Attilához való viszonyulása alapján csinál egy-egy 10-15 perces jelenetet – mondja a projekt megálmodója és létrehozója, [namelink name="Benkő Imola Orsolya"], az egykori Szegedi Focus Műhely és a Homo Ludens Project vezetője, aki Vágó Márta és Szántó Judit visszaemlékezéseiből és József Attila verseiből a költő szellemi hagyatékával foglalkozó szkeccset rendez.

– Légszomj címmel csinálunk egy jelenetet, amit József Jolán József Attila élete című könyve alapján állítottunk össze. Alapvetően a gyermekkori traumák későbbi művészetére gyakorolt hatását mutatjuk be odaillő versrészleteket is felhasználva – fogalmaz a következő jelenet rendezője, [namelink name="Kállai Ákos"].

– Egyszerű dolgom volt, mert egy reggel A hetediknek arra a sorára ébredtem: „Dongják körül, mint húst a légy!" Ötféle színházesszé-monológ hangzik majd el a jelenetünkben. A központi motívum pedig az, hogy egy dög körül kik legyeskednek. Hogy ki a dög – a színész, akit cincál egy ilyen szituáció –, az majd kiderül – mondja saját jelenetéről Balog József.

Fotó: DM

Fotó: DM
– Vendégváró címmel a Szabad ötletek jegyzéke alapján asszociatív képekben gazdag karácsonyi álomvilágot teremtünk majd – árulja el a következő installáció alkotója, [namelink name="Szilágyi Szabolcs"].

Az ötödik jelenet rendezője, Kovács A. Gyula a „döntsd a tőkét" alapján készül egy jelenettel. A szkeccsdarabot – amelyben [namelink name="Csorba Kata"], [namelink name="Frank Tímea"], [namelink name="Galog Márton"], [namelink name="Gyüdi Eszter"], [namelink name="Gyüdi Sándor"], [namelink name="Karagics Anna"], [namelink name="Papp Máté"], [namelink name="Szeghő Kata"] és [namelink name="Zsíros Ádám"] is fellép – ma este négy időpontban, 18, 20, 22 és 24 órától is játsszák a Szegedi Pinceszínházban. Mivel a férőhelyek száma korlátozott, a jegyelőrendelés ajánlott a [email protected] e-mail címen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!