Szeged és környéke

2019.09.05. 20:13

A leglátványosabb átalakítás megtörtént - Séta a becsomagolt múzeumban

Bekukkanthattunk a látogatók elől bezárt Móra Ferenc Múzeumba, sajtó képviselőinek ugyanis ismét megmutatták, hol tart az ikonikus épület felújítása. Az állványerdőt látva egyértelmű volt, javában zajlik a homlokzat és a nyílászárók korszerűsítése.

Hajó Edina

Januárban zárták be a múzeum épületét, lebontották a kiállításokat, majd nyár elején adták át a munkaterületet a Bodrogi Bau Kft. munkatársainak. A kivitelező június 13-án kezdte meg a kultúrpalota korszerűsítését. A sajtó képviselőit július közepén invitálták meg egy bejárásra, akkor beszámoltunk arról, hogy már felállványozták a homlokzatot, ugyanis erre a külső renoválásra a munkaterület átadásától számítva 90 napja van a kivitelezőnek, utána ugyanis kezdődik egy másik beruházás: a Móra park rekonstrukciója, és egymást nem zavarhatja a két kivitelezés. Szerdán egy újabb bejáráson Fogas Ottó múzeumigazgató úgy fogalmazott, becsomagolták a kultúrpalotát.

Kivülről becsomagolták a múzeumot, a Móra park felőli oldalt teljesen felállványozták. Fotó: Kuklis István

Kivülről becsomagolták a múzeumot, a Móra park felőli oldalt teljesen felállványozták. Fotó: Kuklis István

– Azt látjuk az ablakainkból, hogy verik le a külső vakolatot és csiszolják az ablakainkat, vagyis zajlik a homlokzat felújítása teljes erővel. Bent nagyon sok változás van, a több mint 120 éves épület egyik leglátványosabb átalakítása már meg is történt: a födémet áttörve készült el az a lépcső, mely a bejárati csarnokból közvetlenül elérhetővé teszi majd az alagsori látványtárakat, Megépítették a pincébe vezető lépcsőt, így már közvetlenül az épületből megközelíthetőek élménytáraink – mutatta meg az igazgató

A leglátványosabb elem a kilátó lesz, amelyet félkörívben helyeznek el, épületen belül pedig szintén zajlanak a munkálatok a leendő új kiállítások tereiben.


- Az épület belsejében a szakipari munkákat hamarosan elkezdik munkatársaink, közel ötvenen dolgoznak itt. Ebben a térben ahol állunk, speciális nagy értékű festményeket is kiállíthatnak majd, ugyanis komoly légtechnikai berendezéseket szereltetünk majd be – részletezte Bodrogi Ferenc, a kivitelező cég ügyvezetője.

A leglátványosabb átalakítás megtörtént - Séta a becsomagolt múzeumban - Galéria



Az eredeti ütemterv szerint január közepéig kell befejezniük a munkálatokat, ez azonban várhatóan csúszni fog. Azt is megtudtuk az önkormányzat munkatársától, hogy szeptember közepén elkezdődik a Móra Park rekonstrukciója, akkor lesz a munkaterület átadás, ám a munkálatokat majd úgy időzítik, hogy a kettő ne zavarja egymást. Már múzeumhoz tartozó szegedi várat is körbekerítették, annak rekonstrukciója is elkezdődött. Az 1896-ban épült Móra Ferenc Múzeum történetének legnagyobb felújítására 1,4 milliárd forintot költenek, nagyobb részt Európa uniós forrásból.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!