Szeged és környéke

2011.03.11. 19:49

A Művészeti Kuratórium Gregor József-díjának kitüntetettje: Sin Katalin gordonkaművész

Munkatársunktól

[namelink name="Sin Katalin"] 1948-ban született Orosházán, ott kezdte gordonkatanulmányait. A szegedi zeneművészeti szakközépiskola elvégzése után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Szegedi Tagozatán tanult tovább. A gordonka–szolfézs és általános iskolai énektanár diploma megszerzése után a Zeneakadémián folytatta tanulmányait, ahol 1974-ben szerezte meg művész-tanári diplomáját. A Kulturális Minisztérium ösztöndíjasaként 1974–1976 között a Moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban képezte tovább magát. Azóta elismert gordonkaművésszé vált. Szólistaként rendszeresen fellépett idehaza és külföldön is.

Sin Katalin. Fotó: DM/DV

Sin Katalin. Fotó: DM/DV
Számos versenymű szólistájaként koncertezett. [namelink name="Bódás Péter"] zongoraművésszel megszólaltatták a gordonka-zongora szonáta irodalom szinte minden jelentősebb művét. Zenekari muzsikusként 1976–1981 között a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Kamarazene-
kar szólamvezetője volt, 1988–2001 között a Weiner Kamarazenekar szólamvezetője és szólistája. Ma is rendszeres szereplője a Szegedi Vántus István Kortárs Zenei Napoknak. 1976-ban kezdett tanítani a Tömörkény István Zeneművészeti Szakközépiskolában és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Szegedi Tagozatán. Jelenleg az SZTE Zeneművészeti Karának docense, 1995 óta a vonós tanszék vezetője. Növendékei sikeresen szerepelnek országos versenyeken, számos tanítványa nyert felvételt a Zeneakadémiára. Növendékei közül többen külföldön folytatták tanulmányaikat, hamburgi, bécsi, grazi, salzburgi, római zenekarok tagjai, többen a Szegedi Szimfonikus Zenekarban muzsikálnak, illetve tanártársai a zeneművészeti karon. A nyaranta megrendezett Szegedi Művészeti Akadémia és Mesterkurzus gordonkakurzus-vezetője. Szerény, következetes, a zenének és a tanítványoknak élő művész-tanár.

Címkék#Zene#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!