Szeged és környéke

2011.05.20. 18:28

A nagy részeg kerékpáros teszt

Szeged - Amióta tart a borfesztivál, esténként szinte lehetetlen parkolóhelyet találni a Széchenyi tér körül. Nem autóval, kerékpárral.

Gonda Zsuzsanna

A legnagyobb jóindulattal sem feltételezzük, hogy minden bicajos kenyérlángosért megy a fesztiválra, ezért tesztpályát építettünk a szerkesztőség udvarán, hogy amennyire lehet, tudományos körülmények között mérjük meg, mit tesz a bor a kerékpárossal.

A tesztelő fizikai paraméterei: nő, 50 kilogramm. Gyakorlott kerékpáros, akinek van szeme az élet nagy összefüggéseire, ezért hajlamos volt jelnek tekinteni, hogy a teszt napján éppen Ivó névnap volt.

A pálya elején három bóját kellett kikerülni, majd éles jobbkanyar után kerékpáros átvezetés nélküli zebrát építettünk, az elején elhelyeztünk egy kerékpárút vége táblát is. A zebra után négy bója között kellett szlalomozni, majd egy nyolcast leírva egy Stoptáblánál megállni. Az időt nem mértük, az ügyesség számított csak.


A vizsgálathoz szükséges bort a borfesztiválon szereztük be, aminek tudományos jelentősége nincs, de így gondoltuk elegánsnak.

Bírság

A kerékpár járműnek minősül. Járművet ittasan vezetni nem szabad, így kerékpározni sem lehet ittasan. Az elfogyasztott alkohol mértékétől függően az ittas kerékpáros a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértést vagy az ittas vezetés szabálysértését követi el. Előbbi harmincezer, utóbbi százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Az első, alkohol nélküli kör hibátlanra sikerült, ahogy az várható is volt. Találtunk egy magát kissé másnaposnak valló vendégtesztelőt is, aki az érdekesség kedvéért szintén végigtekert a pályán. Egyet sem hibázott. Az alkoholos tesztelést azonban nem vállalta, így ennyit róla.

A kísérlet ez után vált durvává, a gyorsabb hatás kedvéért a napon ülve – a szerkesztőségi hőmérő szerint 38 fokban – ültem neki az egy üveg rozénak. Két pohár után a tesztpálya még mindig nem volt kihívás, az egész üveg bor viszont sok mindent megváltoztatott. Például a táblákhoz való viszonyomat. Korábban leszálltam a kerékpárút vége táblával megerősített gyalogátkelőnél, de már nem volt kedvem, hiszen úgysem jön semmi (mondjuk ez igaz is volt). Az elindulás sokkal bizonytalanabban ment, ugyanakkor sokkal bátrabbá váltam, és rövidebb idő alatt teljesítettem a távot. A külső szemlélő szerint gondot okozott az éles jobbra kanyarodás is. Fontos megjegyezni, hogy ezek közül én egyiket sem érzékeltem, úgy gondoltam, hogy remekül megy minden. Amikor az egyik bóját elvittem, még örültem is, hogy szereztem egy hibapontot, így mégiscsak van különbség a józan és az ittas kerékpározás között. De a nézők szerint nem csak ebben volt más.

A bátorságom nem tartott sokáig, a teszt utáni, közúton történő kerékpározást már nem erőltettem.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!