Szeged és környéke

2011.06.16. 22:47

A nagy szegedi lezárás, avagy dugó hátán dugó

Szeged - A Tisza Lajos körúton, a Fekete Sas utcában és a Széchenyi téren okozott dugókat az első napon az 1-es villamosvonal átépítése miatti lezárás, terelés.

Dombai Tünde - Fekete Klára

Mindenkinek újra kell tanulnia a közlekedést Szeged belvárosában. Tegnap elkezdődött az 1-es villamosvonal felújítása az Anna-kút és az Aradi vértanúk tere között. Az érintett utcákból elterelték a forgalmat, alaposan megváltozott a közlekedési rend. Nagy úr a rutin, de most nem elég. Sokan hajtottak be lezárt utcákba, minden tiltó tábla ellenére.

Vége a tanévnek, a nyári forgalom terelésekkel együtt is viselhető volt a Belvárosi hídon és a Tisza Lajos körúton, ennek ellenére jobb elkerülni az építkezéseket – a Bertalan hídon, a rakparton és a nagykörúton. Az 1-es villamos helyett pótlóbusz jár, kerülő úton. Kimarad a Széchenyi téri, a Somogyi utcai és az Aradi vértanúk terén lévő megálló. Bár jövő szerdáig reggeltől estig hoszteszek segítenek az utasoknak, sokan várták tegnap az 1-est a nagyposta előtt. Nem vették észre, hogy a kivitelező az egész felsővezeték-rendszert leszedte, a bíróság előtt és a lottózónál pedig már a sínek közötti betonpaneleket is kibontotta. Az Aradi vértanúk terén az újságos csak annyit mondott, legalább az ordítozó kéregetők is eltűntek a térről. A 3-as és a 4-es vonalán a Dugonics téren újból a régi bengálikra lehet átszállni a vadaspark, illetve Kecskés felé. Ezeknek a villamosoknak nem kell megfordulniuk, késés nélkül ingázhatnak.

A legkritikusabb helyzet egész nap a Fekete Sas utcában alakult ki; hosszú kocsisorok araszoltak a kiskörút és a Belvárosi híd felé. Előfordult, hogy a parkoló kocsik és a biciklisek között dupla sorban álltak az autósok. Problémás hely a Széchenyi tér Szeged étterem előtti része is, ami zsákutca lett. Még rendőröket is láttunk behajtani, meglepődni és megfordulni. Enyhítené a fennakadást, ha a városháza irányából közvetlenül a Belvárosi híd felé is ki lehetne kanyarodni. Nem kellene háztömböt kerülni. Parkolóhelyet is sokan kerestek hiába. Új helyeket átmenetileg a bíróság oldalában jelöltek ki, használható az Árpád tér is, távolabb pedig az Arany János utcai parkolóház és a rakpart. A délutáni csúcsban beállt a Tisza Lajos körút; összefüggő autósor kígyózott az Aradi vértanúk terétől a Híd utcáig.

A Fekete Sas utcában reggeltől késő délutánig így torlódott a forgalom. Lépésben haladtak a kocsik. Fotó: Karnok Csaba

A Fekete Sas utcában reggeltől késő délutánig így torlódott a forgalom. Lépésben haladtak a kocsik.
Fotó: Karnok Csaba

Parkolás: távol a belvárostól

A belvárosi szállodák vendégei csak árkon-bokron át juthatnak el a hotelek főbejáratáig, az ablakok alatt légkalapács szól, parkolni pedig lehetetlen. A szegedi autósok sem tudnak megállni.

A belvárosi szállodák tegnap szembesültek azzal, mivel jár az 1-es villamos vonalának átépítése. [namelink name="Dömsödi Zsolt"], a Hotel Soleil igazgatója kifakadt: – Nemcsak az utcát, a járdát is felbontják, vagyis az új négycsillagos szállodába majd pallókon juthat be a vendég. Reggel 6-kor pedig megszólal az ablaka alatt a légkalapács.

Az igazgató kétli, hogy bárki átgondolta volna, milyen károkat okoz Szeged idegenforgalmának, hogy a szabadtéri, a kajak-kenu-világbajnokság idején bontják fel a várost. A szállóvendégek eddig, ha zárt parkolót igényeltek, a Royalhoz álltak be. Most az Arany János utcai pakolóházat ajánlják nekik, de az igazgató szerint ez nem megoldás: onnan kell majd a Kelemen utcáig elbukdácsolniuk a csomagokkal.

[namelink name="Tóth Zsolt"], a Royal Szálló igazgatója szerint abszurd a helyzet: ellehetetlenül a hotel működése. A Royalt és zárt parkolóját gyakorlatilag nem lehet autóval megközelíteni, megoldatlan az áru- és szemétszállítás, a patyolat. A csak a szezonra megnyílt belvárosi szálloda működését tavaly a Kölcsey utca felújítása, idén a villamospálya rekonstrukciója hozza nehéz helyzetbe.

Tegnap délelőtt mi is nekilódultunk, hogy parkolóhelyet keressünk a városban. Mivel a kiskörúton belül nem találtunk, végigjártuk a Tisza Lajos körútra merőleges kis utcákat, de szinte a Mars térig foglalt volt az összes hely. A legzsúfoltabb utca címre a Gogol, a Hajnóczy, a Mérey és a Madách pályázhat, a szintén felbontott Gutenbergről nem is beszélve. Az autósoknak javasoljuk: a kiskörúttal párhuzamos, ráadásul árnyékos Bolyai János, valamint Jósika és Lengyel utcában próbálkozzanak – igaz, ezek a parkolóhelyek legalább 500–800 méterre találhatók a belvárostól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!