Szeged és környéke

2009.04.28. 00:07

A Pajzs Szövetség már nem lakik itt

Szeged - Unióellenes az európai parlamenti választásokon indulni kívánó Pajzs Szövetség. A június 7-i megmérettetésre bejelentkező egyetlen szegedi szervezetet hiába kerestük hivatalos címén. Megtudtuk: a Szél utcában alapították, de már nem lakik ott. Más házakba is bekopogtattunk – az ajánlószelvényéért.

Újszászi Ilona

– Igen, itt volt a Pajzs Szövetség címe, de már nem lakik itt – nyitotta ki résnyire a kaput a szegedi Szél utca 31.-ben lakó asszony. Elmondtuk neki, az Országos Választási Iroda honlapján, a www.valasztas.hu-n az áll, hogy ez a szegedi központú szervezet is indul az európai parlamenti választáson, és erre a címre lehet hozni, vagy postázni az ajánlószelvényeket... Erre a ház tulajdonosa, Micziz Rózsa beljebb tessékelt minket. – Öt évig tagja, sőt ügyintézője, pénztárosa voltam a Pajzs Szövetségnek. Itt is tartottunk gyűléseket – mutatott a kertben felállított asztalra és a hat üres székre.

Harminc tagot számlálhatott a Pajzs fénykorában – az asszony becslése szerint. – Nem lényeges, hogy mekkora a taglétszám. Választási pártként alakultunk, bár valójában tiltakozunk a pártok alapján szervezett politika ellen – jelenti ki az elnök. A szegedi Halász József tegnap, mikor telefonon elértük, szülővárosában szervezkedett. – Nem lényeges, hogy székhelyünkként az alakuláskor bejegyzett Szél utca szerepel, mert már folyamatban van az átjelentkezés: Újbudán, a Fehérvári úton lesz a központunk. Ott gyűjtik az ajánlószelvényeket is: több mint tízezer jött már össze.

– Mit csináltam a kopogtatócédulámmal? – kérdez vissza Micziz Rózsa. – Semmit. Nem adom egyik pártnak sem. Csalódtam. A Pajzsból már öt éve kiléptem: a párommal és a gyerekekkel együtt Írországba mentünk dolgozni. Most márciusban jöttem vissza, mert ott is munkanélküliek lettünk. Tudja, annak idején pénzt fektettünk a Pajzsba, kuncsorogtunk a támogatásért, harcoltunk a magyarok érdekeiért, de nem jutottunk sehova.

Programként a Pajzs Szövetség már évek óta mondja: a hazai termékek kapjanak előnyt, ne a külföldi árukkal tömjék tele a boltokat – emlékezett a volt pénztáros. Az elnök szerint viszont a 2002-ben alakult szervezet célja, hogy megváltoztassa az Európai Uniót: a mai neoliberális és a föderatív államszövetség helyett szabadságot adó konföderatívvá. Az erről szóló tervezetet Halász József már ki is dolgozta, és három nyelvre lefordították, és olvasható is a honlapjukon. Mint ahogy a felszólítás is: „Gyűjts ajánlószelvényt az Árpád-sáv és a Turul győzelméhez! Nemzeti jelképeink a választási listán!"

– Eszköz számunkra az EP-választás. Reális esélyünk – állami támogatás, médiabeli ismertség híján – nemigen van arra, hogy listát is állítsunk, vagy képviselőt küldjünk az EP-be – ismerte el Halász József. – De soha nem adjuk fel, tovább dolgozunk végső célunkért: legyen Magyarországon tényleges rendszerváltás!

Szél utcai kopogtató

Több Szél utcai házba is becsöngettünk tegnap – a kopogtatócéduláért. Egyik helyen sem hallottak a Pajzs Szövetségről, arról meg pláne, hogy ebben az utcában székelne. Ajánlószelvényük sorsáról a szélrózsa minden irányába tartottak a Szél utcai válaszok. – Széttéptem az értesítőt mérgemben, amikor meghallottam, hogy a nyugdíjakat nem emelik, a 13. havit meg elveszik – mondta Jámbor Mihályné. – Ki se bontottam a borítékot. Mióta nem kötelező, egyik választásra se megyek el. Mert minek? – legyintett Jámbor Mihályné. – A szelvényt elvittem a szocialistáknak, mikor a Dugonics téren gyűjtötték – hárított a kerékpárt toló öregúr. – Jártak már itt érte, de nem adtam, mert odaígértem – nyitott ablakot az egyik mesterember. – Hogy kinek? Hát a Fidesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!