Szeged és környéke

2019.09.02. 14:23

A pápa vérét őrzik Dorozsmán - Helyiek adakozásából helyi szakemberek készítették el az Irgalmasság oltárát

Petrov András és Simon Ferenc családja csodát épített a dorozsmai templomban, pontos másolatát készítették el a wadowicei főoltárnak. A tabernákulum II. János Pál pápa vércseppjét őrzi.

Kiss Anna

Igazi kincset őriz a Keresztelő Szent János-templom Kiskundorozsma szívében. Két évvel ez­­előtt Gordos Ferdinánd plébános újabb tervvel lepte meg az egyházközség tagjait: a wadowicei főoltárt szerette volna lemásoltatni templomuk számára. Eh­­hez gyorsan meg is találta a szakembereket, méghozzá hely­­ben, Simon Ferenc fafaragó és festőművészt, illetve Petrov András asztalost. A Dorozsmáért Díjjal elismert szakemberek egyből igent mondtak a felkérésre, de elmondásuk szerint eddigi munkájuk során ez volt az egyik legnagyobb kihívás.

A lengyelországi oltár kicsinyített mása

– Azért tartottunk tőle, mert rendkívül összetett és aprólékos az eredeti oltár. A tervek elkészítése három hónapba telt. Én nem láttam a Krakkóban lévő művet, csak fotók alapján dolgoztam, il­­letve a családunk által lemért adatok szerint. Az volt a cél, hogy pontosan visszaadjuk a formákat és az arányokat, még akkor is, ha az eredeti majdnem dupla ekkora. Nem lehetett mindent ki­­csinyíteni, finom csalásokkal ol­­dottuk meg az eltéréseket. Emellett a funkcionalitást is szem előtt kellett tartani, így a tabernákulum nem követi a lengyelt, mert itt fontos volt a látha­­tóság és a védettség is, hiszen komoly kincset őriz – avatott be a részletekbe Simon Ferenc.

A legapróbb részletekre is ügyeltek a dorozsmai szakemberek. FOTÓ: FRANK YVETTE

A legapróbb részletekre is ügyeltek a dorozsmai szakemberek. FOTÓ: FRANK YVETTE

A hívek adományából

Mihálffy Bélától, az egyházközség képviselőjétől megtudtuk, egy zarándoklat keretében hozták el Magyarországra II. János Pál pápa vércseppjét, ezt őrzi az Irgalmasság oltárja. – Az ötlet Tanács Attila világi elnöké volt, ő javasolta, hogy legyen benne valami ereklye. Összesen 7 millió forintot költöttünk a készületekre, ebből 3 millió forintot az egyházmegyétől kaptunk, a fennmaradó 4 millió forintot a helyiek adták, de a szakemberek részéről is felajánlás volt, ugyanis csak a munkadíjért kellett fizetnünk – tette hozzá.

Családi munka volt

Petrov András szerint az ilyen munkát lehet élvezni igazán. Ezért is vállalnak egyre többet a megyében lévő templomokban, az elmúlt 30-40 év során Dorozsmán több mellékoltárt is felújítottak, valamint a padsorokat is ők renoválták. Ezt követte a ta­­valy áprilisban felszentelt mű. – Családi munka volt, ugyanis az én fiam és Feri lánya házasok, és már a gyermekeink és az unokáink is az asztalosműhelyben dolgoznak, nekik leginkább az aranyozás volt nehéz feladat, hiszen először a fehér szí­­nű poliuretán festéket kenték fel, az arany ezután jött csak. Nem lehetett hibázni, a fehéret már nem lehetett újrafesteni. Először szokatlan volt a fehér és arany kombináció, de aztán rájöttünk, hogy nagyon elegáns, finom összeállítás. A faragások különleges porcelánból vannak, míg az angyalok Olaszországból érkeztek, viszont a postázás során összetörtek, a fiúknak kellett összelegózni, nem volt idő ar­­ra, hogy újat rendeljünk és ezt visszaküldjük. Hat hónap alatt készültünk el – részletezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!