Szeged és környéke

2013.10.24. 21:22

A piros arany rossz éve

Szeged - A híres magyar paprika történetébe a 2013-as az egyik leggyengébb esztendőként vonul majd be: a tavalyi termésnek csak 40 százalékát takarították be a termelők a nagyon rossz időjárás miatt. Tetszik, nem tetszik, behozatalra szorulunk paprikából.

Fekete Klára

– 1963 óta vagyok a szakmában és a pályán, de ebben az 50 esztendőben csak egyszer tapasztaltam egy, a mostanihoz hasonlóan rossz évet – mondta [namelink name="Molnár Albert"], a röszkei Paprika Molnár Kft. tulajdonosa. – Az előző év termésének csak a 40 százalékát takarították be idén a termelők az országban, és sajnos a minőség sem a legjobb.

A paprikaszezon idén a hóviharos március 15. miatt nem kezdődhetett el időben: ez azért fontos dátum, mert e hónap közepéig, utolsó harmadáig általában elvetik a paprikamagot. Most azonban egy hónapos csúszással, csak április végére kerülhetett a talajba a mag. Utána a július és az augusztus, a nyári kánikula kedvezett a növénynek, ám jött egy kifejezetten hideg és borongós szeptember, majd október 2–4. között, 2 éjszaka alatt elfagyott a paprika. A szeptemberi szedés még jól sikerült, de a második nekifutás, az októberi elmaradt: nagyon nagy mennyiség egyszerűen kint maradt a földeken.

A röszkei feldolgozóba is kevesebb paprikát szállítottak, mint a korábbi években. Fotó: Karnok Csaba

A röszkei feldolgozóba is kevesebb paprikát szállítottak, mint a korábbi években.
Fotó: Karnok Csaba

– Magyarországon a becslések szerint 1500 tonna paprika termett, holott a hazai fogyasztás 2500–3000 tonna – folytatta Molnár Albert. – Veszteség érte a termelőt, a forgalmazót, a fogyasztót.

Szegedi piros arany

A zacskókon lévő Szegedi paprika elnevezés legalább 80 község termőhelyét fedi le, nemcsak Csongrád, hanem Békés megyéből is. A szegediesség másik kritériuma, hogy itt szárítsák és őröljék meg.

A Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft.-nél a tavalyi mennyiség 20–30 százaléka esett ki, de nem azért, mert termelőiknél jobb volt az időjárás. [namelink name="Szokol Lajos"] ügyvezető igazgató elmondta: olyan helyekről pótolták a hiányt, amelyekkel nem álltak szerződésben. Szokol Lajos abban bízik, hogy legalább 10 százalékkal feljebb megy majd az őrölt paprika ára, hiszen drágább volt a nyers, valamint a szárított paprika is. – Ha ezt nem tudjuk érvényesíteni az árainkban, akkor gondban leszünk – tette hozzá a szakember.

Molnár Albert pedig az idei gyenge termés ismeretében már most arra figyelmeztet: vigyázni kell a magyar paprika jó hírére, becsületére, „most igazán fontos, hogy ami a zacskóra rá van írva, az valóban a paprika termőhelye legyen". Az előzmények ismeretében nem kell majd azon csodálkozni, hogy import-, igen gyakran kínai paprikát lehet majd kapni az üzletekben.

Közmunkások is paprikáznak

A Baranya megyei Nagydobsza, a borsodi Alsóberecki, a Pest megyei Újszilvás, a Hajdú-Bihar megyei Hajdúnánás, valamint Mórahalom és Csanytelek önkormányzata is termeszt paprikát, a földeken közmunkások dolgoznak. A termést Röszkére hozzák szárítani és őrölni. A fűszerpaprika a települések intézményeinél és nyugdíjasainál „landol".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!