Szeged és környéke

2007.11.26. 17:06

A sárga és a zöld elernyeszti, a vörös megfeszíti izmainkat

Szeged - Nem mindegy, hogy melyik helyiségben milyenre festjük a falakat, ahogy az sem, mennyire harmonizálnak egymással a felületek. Az árnyalatok jó hatással lehetnek szervezetünkre, ha tudunk velük bánni.

Fábián Barbara

Tudományosan bizonyított tény, hogy a színeknek terápiás hatásuk van. Nemcsak hangulatunkat tudják befolyásolni, de különböző reakciókat váltanak ki az emberi szervezetben.

– A színekkel lehet élni, de visszaélni is – magyarázza dr. Soproni Lajos üzemi főorvos, aki maga is otthonosan mozog a színterápia területén. – A pirosat mindenki elsősorban a vérhez köti. Ha ránézünk, az szervezetünkben azt eredményezi, hogy az erek összeszűkülnek, az izmok megfeszülnek.

De például az, hogy milyen színekkel tesszük hangulatosabbá otthonunkat, nemcsak közérzetünk, hanem egészségünk szempontjából is fontos lehet. A piros falfestést például nem ajánlja a hálószobában. – Ha felébred az ember, az első dolog, amit meglát, az valószínűleg a fal lesz – ecseteli –, így az izmok rögtön megfeszülnek, és máris idegesebb hangulatban indul a reggel. Kerüljük a melankolikus színeket is: a szürkét vagy a barnát.

A sötétebb hónapokban színes lámpákkal javíthatunk kedélyállapotunkon. Illusztárció: MTI
A főorvos szerint olyan színek, mint a zöld, a sárga, a kék, a narancssárga – és főként ezek árnyaltabb, türkiz változatai – elernyesztik az izmokat, így nyugtató hatással bírnak. Ha mégis mindenképpen az előbbi, markánsabb színek mellett döntünk, akkor érdemes megtörni azok monotonitását képekkel vagy polcainkon lévő apróbb tárgyakkal.

A különböző szobákat különböző színekre festessük. A fürdőszobában a vízre emlékeztető kék javasolt, amely jól illeszkedik a környezethez, megnyugtat, „lehűt".

Nagy jelentősége van a megvilágításnak is. Ha nem jut be elég természetes fény a lakás valamely helyiségébe, fessük sárgára, narancssárgára a falakat, mert így bevisszük a napot a lakásba. Ezek a színek egyébként feloldják a gyengeséget, erősítik az idegeket, oldják a görcsös folyamatokat.

– Nem tanácsos általánosítani, hogy ez vagy az a bizonyos szín mindenkire ugyanolyan hatást gyakorol – figyelmeztet azonban a főorvos. – Mindenkinek van kedvence, és ha arra ránéz, ha az veszi körül, akkor biztos, hogy jobb kedve lesz tőle. Ez persze kihat az egészségére is. Aki depresszióra hajlamos, az nyilvánvalóan az unalmas, melankolikus színeket, például a barnát igényli maga körül. Ilyenkor meg kell próbálni vidámabb elemekkel kiütni a negatív élményeket. A színek terápiás hatóerejét csupán az 1900-as években kezdték komolyan venni. Ma már súlyos betegek esetében intézetekben alkalmazzák a módszert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!