Szeged és környéke

2007.04.03. 16:19

A szegedi képviselőnők mindig a földön járnak

Az egyik hazai közvélemény-kutató cég legutóbbi felmérése szerint az ország legnépszerűbb politikusai egytől egyig – nők. A szegedi önkormányzat hölgykoszorúját kérdeztük: mi lehet a női politikusok sikerének titka?

Kiss Gábor Gergely

A Szonda Ipsos legfrissebb felmérése szerint a legnépszerűbb politikus Magyarországon [namelink name="Dávid Ibolya"], az MDF elnöke, akit Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke követ. A dobogó harmadik fokára Göncz Kinga külügyminiszter léphetett fel. A korábbi közvélemény-kutatások is arról tanúskodnak: a politikai életben – a népszerűséget tekintve – a nők a legények a gáton.

„Nem törnek a csúcsra"

Helyi szinten is elismertek városunk női politikusai. [namelink name="Ványai Éva"] például a [namelink name="Lippai Pál"], [namelink name="Szalay István"], majd [namelink name="Bartha László"] polgármestersége idején végzett közvélemény-kutatásokban a szegedi politikusok között mindannyiszor a népszerűségi lista élén végzett. Bár a legutolsó mérés óta nem tudja, változott-e valamit is megítélése, elmondása szerint a mai napig megállítják az utcán az emberek, hogy gondjaikról, bajaikról számoljanak be neki. – A nők azért népszerűbbek, mert reálisan gondolkodnak. A földön járnak, ezért óvakodnak a felelőtlen ígérgetéstől. Nem törnek a csúcsra, inkább a biztonságot tartják szem előtt, ami a családanyaszerepből is fakadhat – vélekedett a 17 éve politizáló MDF-es önkormányzati képviselő. A politikában mégsem a nőké a jövő – véli, hiszen a hagyományos családmodell nem engedi meg, hogy tömegesen forduljanak a politika felé.

Miskolc az élen

A nagyvárosok önkormányzati testületében Miskolcon 10, Debrecenben 8, Pécsett 6 nő politizál. A szegedi négyfős hölgykoszorú azonban még így is megelőzi például Győrt, ahol mindössze egy női politikus tevékenykedik a város önkormányzatában.

Fényes karrier

[namelink name="Szondi Ildikó"] szerint viszont fényes politikai karrier vár a nőkre. – Nagyon eldurvult a politikai közélet, az emberek ki vannak éhezve a toleránsabb viselkedésre. Egyelőre az uniós átlag alatt szerepelnek a nők a magyar politikában, de ez változni fog. Az emberek mindig a legkisebb rosszat keresik majd. Ez pedig a nő – magyarázta az MSZP-s önkormányzati képviselő. Saját népszerűségi indexéről elmondta, a városházán eléggé pozitív a mérlege, köszönhetően annak, hogy minden frakcióval jó kapcsolatban áll. – Az egyetem szociológiai tanszéke rendszeresen végez felméréseket a helyi politikusok népszerűségével kapcsolatban. A legfrissebb eredmény néhány hónap múlva várható, de úgy tudom, ebben a felmérésben is előkelő helyen állok – mondta. Hozzátette, az MSZP szegedi ifjúsági szervezetében is egyre több a fiatal nő, és véleménye szerint a tagozaton belül hamarosan megérik a helyzet arra, hogy egy nő lássa el a vezetői teendőket.

– Az elmúlt néhány év érdekessége volt: ha egy számomra addig ismeretlen személynek mutatkoztam be, meg sem említve Újszegedet vagy az oktatást, már a nevem után tudta, hogy képviselő vagyok – mondta [namelink name="Farkasné Pocsai Blanka"], Újszeged önkormányzati képviselője, az oktatási bizottság tagja. A fideszes politikus szerint a népszerűséget az elvégzett munkával lehet megalapozni. – Ha néhány év múlva egy elkészült játszóteret a nevemhez kötnek, már nem volt hiábavaló a ténykedésem – állította. Pocsai Blanka egyébként úgy látja, hogy a női politikusok problémamegoldó képessége gördülékenyebb, álláspontjukat hosszabb mérlegelés után alakítják ki, így kevesebbet is hibáznak, ami a népszerűségnek szintén fokmérője lehet. Mit tanácsol a férfi politikusoknak? – Nyitottabban kellene egymás felé fordulniuk, meglátni a másikban a pozitívumot – ajánlotta receptjét társai figyelmébe.

Empátia, odafigyelés

[namelink name="Bartáné Tóth Mária"] népszerűségi indexét elmondása szerint a legutóbbi önkormányzati választás eredményén tudta lemérni. Délikert városrész képviselője szerint a nőiessége, az empátia és a nőkre jellemző nagyobb odafigyelés is segített győzelmében. Hogy miért is lehetnek népszerűbbek, mint férfitársaik? – Nem kell ehhez politikusnak lenni. A férfiak mindig az elveik szerint állnak ki, míg a nők a szívükkel és az eszükkel döntenek – fogalmazott a liberális képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!