Szeged és környéke

2019.07.30. 21:38

A szén-dioxidot alakítják át az SZTE kutatói

Kilépnek a laboratóriumból a Szegedi Tudományegyetem kutatói. Janáky Csaba és csapata olyan reaktort fejleszt, amely alternatív energiaforrások igénybevételével működik, ipari méretben is alkalmazhatóvá tehető, ráadásul a szén-dioxidot még azt megelőzően hasznos anyaggá alakítja, mielőtt az a levegőbe kerülne.

Hajó Edina

Az SZTE-kutatóinak új eredményei nemzetközi tudományos szaklapban keltettek komoly tudományos érdeklődést. A Természettudományi és Informatikai Kar munkatársa Janáky Csaba és kutatócsoportja egy olyan berendezést tervezett, amely hasznos anyaggá alakítja a szén-dioxidot, még mielőtt a levegőbe kerülne. Az általuk fejlesztendő eszközök alternatív energiaforrások igénybevételével képesek hidrogént előállítani, vagy szén-dioxidot átformálni a vegyipar számára hasznos anyagokká. Az SZTE kutatói a ThalesNano Zrt.-vel együtt értek el eredményt. Az ipari méretű technikai és műszaki megvalósíthatóságot szabadalom rögzíti, és a további méretnövelést folytatják az ipari partnerekkel közösen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!