Szeged és környéke

2011.11.02. 21:00

A tűzifa útját követi a nemzeti adóhatóság

Csongrád megye - A fűtésszezonnal újra tűzifaszállítmányok indultak el Romániából Magyarországra, ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dél-alföldi régiójának adóellenőrei és pénzügyőrei együtt kezdték meg ellenőrzésüket – tájékoztatott az adóhatóság.

Munkatársunktól

A közelmúltban például egy, az országhatáron belépésre váró teherautó papírjait vizsgálták a NAV munkatársai. A fuvarlevél szerint a kocsi 160 mázsa fát szállított egy magánszemélynek. Az ellenőrök felkeresték a papírokon szereplő vevőt, aki – elmondása szerint – valóban rendelt román tűzifát, de csak 50 mázsát, és azt már hetekkel korábban meg is kapta. Számlát, nyugtát az átvételkor nem kapott, további rendelése nem volt. A szerzett információk alapján a revizorok megkeresték a láncolat további szereplőjét. Kiderült: a beszerző szintén egy helybeli magánszemély, ő hozatja be a tűzifát egy román cégtől. A láncolatban szerepelt még egy teherfuvarozó is, aki a rakományt áthozta a határon.

A revizorok megállapították, hogy a beszerző bejelentés, adószám nélkül ügynöki, nagykereskedelmi tevékenységet végzett, és 100  ezer  forint mulasztási bírságot szabtak ki rá. A fuvarozó ellen további eljárás folyik, mivel a számlákat nem a vele ténylegesen gazdasági kapcsolatban álló beszerzőnek állította ki. Ahogy a fa útját nyomon követték, bebizonyosodott, hogy a tűzifát Romániából Magyarországra több esetben az erre szakosodott magánszemélyek „kvázi" nagykereskedőként hozzák be, és értékesítik tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!