Szeged és környéke

2019.05.12. 09:00

A védettség sem feltétlenül menti meg a szegedi napsugaras házakat

Napfényváros - sokan így emlegetik Szegedet. Napra emlékeztet a város szerkezete is, és építészeti jellegzetesség itt a napsugaras ház - sajnos nem túl sok maradt belőlük, a legtöbb Alsóvároson. Felsővároson a Csaba utcait szépen felújították, a Hajós utcai lassan összedől. Pedig több pályázati lehetőséget is talál, aki keres.

Farkas Judit

Éveken át írt lapunk a felsővárosi, Csaba utcai napsugaras házról, leginkább szomorú állapota miatt. A Kakuszy-házat 2014-ben végül felújították. Az épület a magyar állam tulajdonában van és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő adta át használatra a Fatima Alapítványnak, a neve ma Napsugaras Alkotóház és Adománybolt. Néhány hete megcsodáltuk a felújított házat, és volt is miért.

Jó ideig csak Csaba utcai romként emlegették, ma jó ránézni a felsővárosi Kakuszy-házra.

Nem úgy a Hajós és Liszt utcán álló épületet, amelynek egykor nagyon szép lehetett a homlokzata, de már nyoma sincs a jellegzetes díszítésnek. Szomorú ellentétet alkot a majdnem vele szemben álló Gőry étterem szépen megőrzött napsugaras homlokzatával. A tetőnek csak a váza áll, az ablakok betörve, mállanak le a szép faragványok a falról. A fotókon is látszik: ebből a házból aligha lesz már napsugaras. Egy tavalyi Caféblogos cikkben mondta el Farkas Árpád városvédő: az épület magántulajdonban van, és a tulajdonos megbontotta a tetőt, mintha felújításra készülne. Aztán ottmaradt az épület, kitéve esőnek, hónak. Ennek megfelelő az állapota is. Ha veszélyessé válik, bonthatóvá is - talán éppen ez "gazdája" célja.

A Hajós-Liszt utca sarkán álló napsugaras ház szomorú állapotba került.

Felsővároson alig találtunk, Alsóvároson ehhez képest egészen sok napsugaras ház megmaradt - köztük az Alsóvárosi Napsugaras Tájház épülete. Bálint Sándor Pálfy utcai szülőházát azonban 2003-ban lebontották. Némelyik épületen látszik, nemrég újították fel, és a legtöbbet szépen karban tartják - de itt is láttunk düledező falakat, töredező homlokzatot. 2016-os cikkünkben nyilatkozta Szabó László, a Szögedi Városvédő Egyesület elnöke, hogy 24 napsugaras házat helyi védelembe vettek Szegeden. Az önkormányzat honlapján, a helyi védettségről szóló rendelet mellékletében azonban csak húszat találtunk a listán: a többi már annyira tönkrement, hogy nem lehet helyreállítani? - tettük fel a kérdést Szeged önkormányzatának. Érdeklődtünk arról is, pontosan mennyi napsugaras ház élvez helyi védettséget, és jelenleg lehet-e támogatást igényelni a felújításukra?

Szépen karban tartott műemlék a Nyíl utcából, majdnem szemben az Alsóvárosi Napsugaras Tájházzal.

A helyi védettség alatt álló épületek renoválása ugyanis szigorú szabályokhoz kötött, és ez többletköltségekkel is járhat. Az önkormányzat honlapján megtalálják a pontos feltételeket, és minden mást is, amire kíváncsiak a helyi védettséggel kapcsolatban. Röviden: a helyi védelem alatt álló épület tulajdonosa köteles az építmény jó műszaki állapotához szükséges munkálatokat elvégeztetni, és folyamatosan biztosítani, hogy rendeltetésszerűen és biztonságosan lehessen használni azt. A védett építészeti érték eredeti megjelenését a településképi rendeletben előírt módon kell megőrizni, illetve rongálódás esetén helyreállítani.

Az 1940-es évek elején közel 310 napsugaras oromzatú ház állt Alsóvároson és Móravároson. A 2004. évi felmérés 68 darab eredeti formájukban legjobban megőrzött, túlnyomórészt az 1879-es árvíz utáni időben, típustervek alapján készült napsugaras oromzatú házat talált

- tudtuk meg az önkormányzat válaszából: 18 éve tehát még majdnem 70 ilyen ház állt a városban. Kiderült: Szeged közgyűlése a város helyi építészeti örökségének védelméről szóló 55/2005.(XI.17.) Kgy. rendelet (örökségvédelmi rendelet) jóváhagyásával nem 24, hanem 21 napsugaras házat helyezett helyi egyedi védelem alá 2004-ben. Az örökségvédelmi rendelet hatálya alatt egy napsugaras ház védettsége megszűnt – a védelem alapját képező értékeit helyreállíthatatlanul elvesztette. A helyi egyedi védettségű épületek mellett Alsóvároson és Felsővároson hét országos, műemléki védettséget élvező épület is található.

A helyi egyedi védettség alatt álló szegedi napsugaras házak listája. Forrás:

A helyi egyedi védettség alatt álló szegedi napsugaras házak listája. Forrás: Szeged város honlapja

A Hajós-Liszt utca sarkán álló ház, ami egykor nagyon szép lehetett, jelenleg is szerepel a listán - pedig el tudtuk volna képzelni, hogy ez az a bizonyos ház, ami elvesztette a védelem alapját képező értékeket. Legalábbis ránézésre nem sok maradt azokból. Pedig Szegeden 2004 óta pályázhatnak önkormányzati támogatásra a helyi védelem alatt álló épületek tulajdonosai - elsőként vezették be az országban ezt a lehetőséget. Évenként változik a támogatási keret, idén 39 millió forint. 2018. január elseje óta már nem csak helyi védett épületek felújítására lehet pályázni, hanem a történeti beépítésű területen lévő ingatlanok külső megjelenését érintő felújítására, rekonstrukciójára is, és ebbe beleértendő a tervezési díj is.

Ennek a Pásztor utcai épületnek régóta csodájára jár a város.

2017-ben írtuk meg: Népi Építészeti Program néven az állam is támogatja a napsugaras házakhoz hasonló épületek felújítását. A pályázatot idén is kiírták, de kötelezni senkit sem lehet, hogy éljen a lehetőségekkel. Mint a mellékelt ábra mutatja, van, aki úgy gondolja, egyszerűbb hagyni lepusztulni az értékes épületet. Majd épül a helyére társasház.

Nézegessen szegedi napsugaras házakat - GALÉRIA. Fotó: Farkas Judit

Na de hogy került a homlokzatra Isten szeme?

Egyes feltételezések szerint - Bálint Sándor, a neves szegedi néprajztudós is erről írt - a Nap ősi szimbólumaként jelenik meg a napsugaras házak homlokzatán látható "Istenszöm", amely a Szentháromság barokk ábrázolásával is összefüggött - olvastuk a szegedi.ertekek.hu oldalon, ahol egy listát is találtunk a napsugaras házakról. Ez a lista nem egyezik meg teljes egészében a helyi védettség alá vett házak listájával, de vannak átfedések.

A Szegedi értékek oldal listája a napsugaras házakról.

A Szegedi értékek oldal listája a napsugaras házakról.


A szimbólum oltalmazó, bajelhárító szereppel bírt, a néphit szerint távol tartotta a ház lakóitól a betegséget, kárt, elemi csapást. A 18. század pestisjárványai után a hívők, mivel a betegséget Isten büntetésének tartották, országszerte Szentháromságokat állíttattak - áll egy a Dóm téren is. Ekkor lett bajelhárító "amulett" a háromszög, a közepén Isten szemével. Nem csak lakóházak, hanem templomok homlokzatán, oltárakon, szószékeken is megjelenhet - az alsóvárosi templom oltárán is látható.

Szegeden is a 18. században terjedt el a díszítés, amelynél a padláslyuk "Istenszömként" jelenik meg, és az árvízi újjáépítés után típustervekből választhattak a napsugaras házakat építők: ezeknél jobbat igen, de szabálytalant nem építhettek. A típustervek alapján sok száz alsó- és felsővárosi parasztcsalád készíttetett napsugaras oromzatot. Egész utcasorok álltak ilyen házakból a nagykörúton kívüli városrészekben. Mára hetvennél is kevesebb maradt, azok is jórészt egyszínűek. Sokan nem tudják, de ezeket az oromzatokat egykor színesre festették: sárga alapon gyakran barna volt a sugár, világoskéken sötétkék. Voltak piros-szürke, piros-kék kombinációk, de gyakran egy szín más-más árnyalatait használták, előfordult az is, hogy három színt kombináltak a festésnél. Ma már annak is örülünk, ha egyszínűt találunk épségben: ilyen például a Bálvány utcai, helyi védettség alatt álló ház zöld homlokzata.

Kedvencünk ez a zöld csoda a Bálvány utcából.

A Szegedről kivándoroltak vitték magukkal ezt a típusú oromdíszítést: így került el a megyén és a tágabb régión kívül még Erdélybe is. Később, 1940-ben az Országos Nép- és Családvédelmi Alap (ONCSA) programjának keretében is építettek ilyen házakat 4 városban és 16 községben Csongrád megyében, a díszítést Bálint Sándor javaslatára használták. Bár a régi házakból már annyi sincs, mint amikor legutóbb összeszámlálták a napsugaras oromdíszítésű épületeket, a motívum nem veszett ki a Napfényváros építészetéből. Az utóbbi években egyre több ház épül - főleg  Alsóvároson, de más városrészekben is - vagy az eredeti oromdísszel, vagy stilizált napsugaras motívummal. Emellett persze jó lenne a régieket is minél tovább megőrizni. A Liszt utcai ház tulajdonosának ez láthatóan nem igazán szívügye.








 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!