Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Felújítják a Csaba utcai romot

Szeged - Renoválják Felsővároson a Csaba utcai napsugaras házat. Az épület márciusra elkészül. Használatáról a nemzeti vagyonkezelő a múzeummal és civilekkel tárgyal.
Kilenc éve cikkezünk arról, hogy veszélyesen omladozik a felsővárosi Csaba utca 34.-ben a napsugaras ház. Pár hete mozgolódás kezdődött a portán, a környékbeliek azt hitték, csak a szokásos ablakdeszkázás és tetőfóliázás zajlik. A tulajdonos államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél (MNV) azonban kiderült: ennél jóval komolyabb munka kezdődött.

Felújítják a Csaba utcai romot. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Csak tegyék rendbe!

Többször megkérdeztük a környékbelieket, mit szeretnének a napsugaras házban. Az idősebb generáció tájházat, a fiatalok teleházat látnának szívesen. A Csaba utcai 590 négyzetméteres alapterületű telek és a rajta lévő napsugaras ház kálváriája 24 éve kezdődött. Akkoriban a városi tanács alapítványt hozott létre mozgáskorlátozott fiatalok rehabilitációjára, amihez a szomszédos távközlési vállalat adta az állami telek kezelői jogát. Az alapítvány nem nyúlt a régi házhoz, a kertben kezdett betonozni, de csak az alapokig jutott. Több mint tíz éve az alapítvány megszűnt, a műemlék és az új torzó egy mozgáskorlátozottakkal foglalkozó civilszervezethez került. Pénz híján ők sem bírtak vele, el akarták adni, és csak hosszas jogvita után derült ki, hogy ezt nem tehetik meg. Az országban egyedülálló falfestményt rejtő házat közben többször feltörték, kifosztották, a teteje leégett, beszakadt. Hét éve az egyesület lemondott róla, azóta a nemzeti vagyonkezelő a gazdája.

– A műemlék napsugaras oromzatú Kakuszy-ház külső rekonstrukciója hosszabb előkészítő munka, tervezés, engedélyezés és közbeszerzési eljárás után indulhatott el. Az Alföldi Műemlék-helyreállító Kft. végzi a renoválást bruttó 30 millió forintért, 130 nap alatt. Ha a mostani időjárási viszonyok maradnak, a renoválás márciusban befejeződik – tájékoztatott az MNV PR-menedzsere, Répánszki György. A társaság kiépítteti az ivóvízvezetéket, a szennyvízcsatornát, a csapadékvíz-csatornát, a gázvezetéket a telekhatárig, illetve az elektromos hálózatot a mérőhelyig, ami várhatóan 4 millió forintba fog kerülni. Most a külső homlokzatvakolásnál tart a kivitelező, gyártják az új nyílászárókat. Műhelyben készül az új napsugaras oromdísz a faanyagvédelmi szakértő által előírt szibériai vörösfenyőből. Az épület szerkezete, vagyis a falai, a födém, a tetőszerkezet, a tetőfedés, a bádogosmunkák és a belső gépészet elkészült.

Az épület továbbhasznosítása ügyében az MNV megkereste a szegedi Móra-múzeum igazgatóját, akivel helyszíni bejárást is tartottak. Az intézmény sajtóreferense, Medgyesi Konstantin megerősítette: valóban megnézték tavaly az ingatlant. Konkrét megállapodás nem jött létre. Az MNV-nek levélben tett javaslatot az üzemeltetésre a Napsugaras Egyesület 2000 elnöke, a tartalmáról megbeszéléseket folytatnak. Gyifkó Gyula egyesületvezető elmondta, az Árboc utcában megszűnt alkotóházhoz hasonlót szeretnének, ahol közel 120 tagjuk végre otthonra lelne. Kosárfonók, szövők, hímzők, fazekasok, bőrösök tarthatnának tanfolyamokat, bemutatókat, illetve állandó kiállítást. Működtetni csak támogatással tudnák, mert a várostól mindössze fél millió forintot kapnak évente, abból most a tápai művelődési házban bérelnek helyet egy-egy órára.

* * *

Csaba utca blues

A régi-új tulajdonosnak továbbra sincs pénze
Életveszélyesen csúszik a cserép
Fantomépületek Szegeden
Állam és egyesület vív a romokon
Az állam felújíttatja a Csaba utcai romot
Idén felújítják a Csaba utcai romot

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három kérdés Pokorni Zoltánhoz

3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. Tovább olvasom