Szeged és környéke

2009.07.13. 20:11

A zsírbontás folyamata

Szeged - Az ultrahanggal kiváltott helyi stabil kavitációs módszer alkalmazásával kimagasló eredmény érhető el a narancsbőr és a zsírszövet-felszaporodás lokális kezelésében. A módszerről a Park Egészségközpont partnere számol be.

A kavitációs kezelési rendszer első lépése egy előzetes orvosi vizsgálat (általában plasztikai sebész és általános orvos, esetleg orvos-biokémikus végzi). Az optimális eredmény elérése céljából laboratóriumi vizsgálat is történik. Az aktuális állapot mérlegelése után a plasztikai sebész megállapítja, hogy milyen kezelésre van szükség. Ilyenkor meghatározásra kerül a szükséges kezelés mértéke, formája, intenzitása és gyakorisága, míg a laboratóriumi ellenőrzés alapján eldönthető, hogy a zsír- és szénhidrát-anyagcsere aktuális szintje elbírja-e a tervezett kezelést, vagy esetleg támogatást, speciális diétát, táplálékkiegészítőt igényel-e.

Ilyenkor a zsíranyagcsere ás a szénhidrát-anyagcsere alapvető vizsgálata történik meg: meghatározásra kerül a vér összes koleszterintartalma, majd az LDL- HDL-koleszterin szintek és a triglicerid. Amennyiben ezekben eltérés látható, további specializált laboratóriumi vizsgálatok is történnek. A szénhidrátanyagcsere ellenőrzésére vércukor és glikált hemoglobin (HbA1c) mérést végeznek.

A felszabadított zsírnemű anyagok átalakulása, felhasználása nagymértékben függ a személy zsíranyagcsere-jellemzőitől. Amennyiben a kezelést megelőzően megfelelő támogató diétát és szükség esetén táplálékkiegészítő-kezelést kap a szervezet, akkor a felhasználódó, lebomló lipidek mennyisége megnövelhető, és így kevesebb fog újra lerakódni.

A kezelést testtájanként végzik, a napi maximális kezelési idő 60 perc, majd a kezelést követő két–három napon át célszerű zsír- és szénhidrátszegény diétát tartani, és ugyanakkor a kezelt testtájék intenzívebb keringését elősegítő tornát, testmozgást kell végezni – minimális terhelés mellett, de napi több alkalommal, rövid ideig. A kezelést alapesetben hetente lehet megismételni.

A komplex kezelési rendszer a páciens biztonsága érdekében a zsíranyagcsere vizsgálatát, és szükség esetén annak korrekcióját is tartalmazza. Ily módon hatékonyan és veszélytelenül, hegek hátrahagyása nélkül tudjuk kezelni a zsírszövet-felszaporodás okozta esztétikai problémákat.

(Szerzőnk plasztikai sebész, illetve laboratóriumi szakorvos; a Park Egészségközpont partnerei.)

Plasztikai sebészet
dr. Varga Klára, dr. Bezzegh Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!