Szeged és környéke

2016.04.15. 12:13

Áfacsökkentés: együtt örül a vásárló és a kereskedő

Csongrád megye - Öt százalékra csökkenhet jövő év januárjától a tej, a tojás és a baromfihús áfája. Kiszámoltuk, hogy mennyit jelent ez egy családnak.

Segesvári Csaba

Megszenvedték az elmúlt három hónapot


– Jól látszik, hogy vonzza a vevőket az olcsóbb sertés. Remélem, sokan visszatalálnak majd hozzánk jövő januártól – mondta [namelink name="Bozóki Istvánné"]. A Mars téri Kiskakas Húsbolt vezetője szerint a csirkecomb kilója bőven 600 forint alá eshet. Megjegyezte, sokan szeretik a baromfit, de az áfacsökkentéstől nem fogy majd több pulyka vagy kacsa.

A tej, a tojás és a baromfi áfája jövőre 5 százalékra csökkenhet, de mérséklődik az internethasználat és az éttermi szolgáltatások forgalmi adója is – jelentette be [namelink name="Varga Mihály"] nemzetgazdasági miniszter. A nethasználat áfájáról egyelőre nem ismertek a részletek, ám azt tudni, hogy az éttermi szolgáltatások áfáját 27 százalékról 18 százalékra, majd 2018-ban 5 százalékra mérsékelné a kormány.


Az áfacsökkentés nem egyformán érinti a termékeket, a tej és a tejtermékek eddig a 18-as kulcs alá tartoztak, a tojás és a csirke, pulyka, kacsa, liba pedig 27 százalékkal adózott.


– Mindenkinek jó az áfacsökkentés, ha ehhez épp akció is társul, azzal sokat lehet spórolni. Az unokákkal együtt gyakran naponta másfél liter tejet is megiszunk – mondta lapunknak a Szeged Novában [namelink name="Király Istvánné"]. A gyermekeivel vásárló [namelink name="Szabolics Enikő"] azt mondta, tojásból keveset esznek, a csirkehús is csak hétvégén fogy.


– Hétköznap iskola, óvoda, havonta két kiló hús elég szokott lenni. Tejből viszont hetente 8-10 liter is kell – folytatta. Megjegyezte, figyelik az árakat, hosszú távon észre lehet venni a változást. A fiatal anyuka hozzátette, a könnyebben emészthető csirke miatt nem váltottak az áfacsökkentett sertésre.

 

Király Istvánné férjével és unokájával a Szeged Novában. Másfél liter tejet is megisznak naponta, jól jön az áfacsökkentés. Fotó: Segesvári Csaba

Király Istvánné férjével és unokájával a Szeged Novában. Másfél liter tejet is megisznak naponta, jól jön az áfacsökkentés. Fotó: Segesvári Csaba

Ha csak a KSH által közzétett legfrissebb kutatással számolunk, akkor egy család átlagosan 5100 forintot költ havonta csirkemellre, 2300 forintot tejre, egy ezrest tojásra. A legnagyobb spórolást a csirkehús áfacsökkentése hozza, ez akár havonta egy ezrest is jelenthet, a tejért 220 forinttal, a tojásért 200 forinttal fizethetünk majd kevesebbet. Az élelmiszerek áfaváltozása példánkban 1440 forintot hagy havonta a családoknál. Azok is örülhetnek, akiknek étteremre is futja, nekik 5–7 százalékkal lehet kisebb a számla. Az internetről még nem mondott semmit Varga Mihály, de ott is pár száz forinttal lehetünk beljebb havonta.

35 forintos tojás, maradhat?


– Sokkal igazságosabb, hogy több terméknek csökken az áfája – mondta [namelink name="Kotogány János"]. A Mars téri tojáskereskedő úgy látja, 30 forint alá már nem megy a tojás ára, de a 20 százalékos áfacsökkentést majd érzékelni lehet.



A látszólag pici összeg valójában életmentő, de nem a háztartásoknak, hanem a kereskedőknek. A Baromfi Termék Tanács (BTT) a sertéshús áfacsökkentése óta követeli, hogy a csirkések adóját is mérsékeljék. De nemcsak azért, hogy az olcsóbb húsból többet vásároljunk, hanem mert a felmérések azt mutatják, hogy a feketegazdaság részaránya már ma is meghaladja a 30 százalékot a baromfiszektorban.


Az adócsalás az illegális importot is oly mértékben élénkítette, hogy már komolyan veszélyezteti a hazai baromfi- és étkezésitojás-termelést. Hasonló a helyzet a tejeseknél. A tejtermékek kereskedelmével összefüggésben elkövetett költségvetési csalás bűncselekmények gyanúja miatt 18 büntetőeljárást folytat a NAV. Az ár meghaladja a 13 milliárd forintot – írta egy hete a Népszava.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!