Szeged és környéke

2008.01.18. 22:01

Algyőt és Városföldet köti össze az új gázvezeték

Algyő - Öt helyen tárolja az új gázvezeték megaméretű csöveit a Kőolajvezeték Építő Zrt., az egyik Dorozsma határában van. A páratlan méretű cső az algyői Szőreg I-es olajmezőn épülő gáztározót kapcsolja be az országos hálózatba.

Dombai Tünde

Algyő és Városföld között fekteti le a Kőolajvezeték Építő Zrt. azt a több mint egy méter átmérőjű gázvezetéket, amely a 2010-re az algyői Szőreg I-es olajmezőn megépülő stratégiai gáztározót kapcsolja be a hazai nagynyomású rendszerbe. A Mol Földgázszállító Zrt. – mi is megírtuk – tavaly fogott hozzá a kiemelkedő jelentőségű beruházásához. Az új nyolcvan kilométeres csőhálózat a már meglévő vezetékek sávjában halad majd a Kecskemét melletti kompresszorállomásig.

Egy-egy ilyen méteres átmérőjű, 14 méter hosszú acélkígyó több mint négy és fél tonnát nyom.
Fotó: Karnok Csaba

– A nagyberuházással nő az ország ellátásbiztonsága, mert az óriáscső hosszú távon még csúcsfogyasztáskor is biztosítani képes a gázellátást. Jelenleg a tervezés és az engedélyezés zajlik, a kivitelezés a tervek szerint februárban indul és az év végéig elkészül – tájékoztatott Lakatos Edina, a Mol Földgázszállító Zrt. szóvivője. A csövek a törökországi Izmitből hajóval érkeznek Csepelig, onnan kamionok viszik őket négyesével a depókba, majd tovább az építkezés helyszínére. A kiskundorozsmain kívül Algyőn, Városföldön, Kiskunfélegyházán, valamint Kistelek és Ópusztaszer között létesítenek lerakókat, ahová folyamatosan érkeznek a szállítmányok.

Soha nem épült még az országban ekkora átmérőjű csővezeték. A Sziksósi úti telepre, amelyet a Szeplast-csoporttól bérel a Mol, és ahol korábban egy elhagyott benzinkút romjai éktelenkedtek, jelenleg 801 darab vár belőle „elföldelésre". A vezeték 12,5 milliméter vastag, négy és fél tonnás megacsöveit éjjel-nappal őrzik. A bélelt és korrózió ellen bevont különleges acélvezeték 14 méteres csőszakaszai – értesüléseink szerint – több mint egymillió forintos értéket képviselnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!