Szeged és környéke

2012.12.20. 19:38

Állami gondozásba kerülhetnek a sérültek

Szeged - A december 1-jei városi közgyűlésen a szociális és gyermekvédelmi ellátásról szóló napirend tárgyalásakor már szóba került az Agyagos utcai Waltner Károly Otthon ügye.

Munkatársunktól

A december 1-jei városi közgyűlésen a szociális és gyermekvédelmi ellátásról szóló napirend tárgyalásakor már szóba került az Agyagos utcai Waltner Károly Otthon ügye. Akkor [namelink name="Solymos László"] elmondta: az országban egyedüliként nem kerülne állami fenntartásba január 1-jétől az értelmileg sérült és mozgáskorlátozott embereket, valamint gyengén látókat, vakokat és siketeket gondozó Waltner Károly Otthon, holott azt a törvényjavaslat még tartalmazta. Az alpolgármester hangsúlyozta: értetlenül állnak a döntés előtt, mivel ehhez a kötelezően állam által ellátandó feladathoz nem nyújt támogatást jövőre az állam az önkormányzatnak. Így ha továbbra is városi fenntartásban marad a fogyatékos személyek 150 férőhelyes otthona, az évente mintegy 500 millió forintjába kerül az önkormányzatnak. Solymos elmondta, tájékoztatást kért az ügyben Soltész Miklós államtitkártól.

Január 1-jétől a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság gyakorolja országosan az állam által átvett szakosított szociális és gyermekvédelmi szakellátási intézmények felett a fenntartói jogokat. A Waltner Károly Otthon ügyében egyeztetések indultak a szegedi önkormányzat és a főigazgatóság között az intézmény jövőbeli sorsát és finanszírozási módját illetően.

[namelink name="Pintér Judit"], a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője december 13-i levelében azt javasolta az önkormányzatnak: adja állami fenntartásba a Waltner Károly Otthont, szervezeti egységének megbontása nélkül, tekintettel arra, hogy az nem tartozik az önkormányzat ellátási kötelezettségi körébe. A főigazgató indoklásában leírta: „az intézmény egészének átadása – a feladatfinanszírozás részleteinek bizonytalansága miatt – az önkormányzat érdekével megegyezik".

Ennek megfelelően ma arról dönt a szegedi városi közgyűlés, hogy állami fenntartásba adja-e január 1-jével a Waltner Károly Otthont minden szociális és gyermekvédelmi szakellátást biztosító egységével, a fogyatékos személyek otthonával, a gyermekotthonnal, a nevelőszülői hálózattal és az utógondozói ellátással.

Név szerint szavaznak a felsőoktatásról
Ma név szerint szavaznak a szegedi önkormányzati képviselők felsőoktatási kérdésekben a délelőtt 9 órakor kezdődő városi közgyűlésen. Erre a Szegedi Tudományegyetem hallgatói sztrájkbizottsága kérte a képviselőket még a december 13-i rendkívüli ülésen, amelyen [namelink name="Pálmai Péter"], a GTK HÖK elnöke felolvasta az egyetemisták 3 pontos petícióját. A testület megalkotja az átmeneti gazdálkodásról szóló rendeletét, és meghatározza a közgyűlése 2013. első félévi munkatervét is. Délután 2 órától közmeghallgatást tartanak az elővárosi közösségi közlekedésről és a közfoglalkoztatás helyzetéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!