Szeged és környéke

2009.08.14. 00:01

Amerikaiak adtak tanácsokat szegedi hajléktalanoknak

Szeged - Robert Robinson Amerika egyik leggazdagabb cégénél dolgozott, mielőtt az utcára került. New Yorkban számos változást ért el a hajléktalanok szószólójaként, tegnap a szegedieket látta el jó tanáccsal a talpra álláshoz.

Bobkó Anna

– Gyerekkoromban sokszor végig kellett néznem, ahogy apám a szemem láttára veri meg anyámat. Egyik nap felkötötte a lábánál fogva a gerendára, és elvágta a torkát. Nem csoda, hogy lelki sérült vagyok, ez az élmény kihatott az egész életemre – emlékezett vissza a 34 éves Raffael István, aki négy éve hajléktalan. Elmondása szerint élettársa hajszolta bele a lopásokba és betörésekbe, amelyek miatt néhány évet börtönben töltött. Mire kiszabadult, a nő kisemmizte, nem volt hová mennie, az utcára került. Jelenleg a Bajai úti hajléktalanszállón lakik, ott hallott az amerikai aktivisták érkezéséről, akik szerdán és csütörtökön előadásokat tartottak. – Eljöttem, hogy lelket öntsenek belém. Ezeknek van sütnivalójuk, lehet tőlük tanulni – indokolta a férfi, miért vett részt a programon. Az aktivisták hitelesen tudtak beszélni a hajléktalan embereket érintő kérdésekről, hiszen maguk is évekig az utcán éltek, mint például Robert Robinson.

A Millenniumi Kávéházban tartott előadáson a hajléktalan embereken kívül a szociális ellátórendszer dolgozói, önkéntesek és aktivisták is részt vettek. Fotó: Frank Yvette

A Millenniumi Kávéházban tartott előadáson a hajléktalan embereken kívül a szociális ellátórendszer dolgozói, önkéntesek és aktivisták is részt vettek. Fotó: Frank Yvette
– Projektmenedzserként dolgoztam New Yorkban 13 éven át, az 500 leggazdagabb amerikai cég egyikénél. Évente 80 ezer dollárt (16 millió forint) kerestem. 2001-ben áthelyeztek Miamiba, hamarosan elbocsátottak. Feléltem a készleteimet, nem tudtam tovább fizetni a hiteleimet, az utcára kerültem. Két évig éltem a tengerparton, majd visszamentem New Yorkba, mert tudtam, hogy ott több segítséget kaphatok – mondta el lapunknak Robert Robinson, aki mára a New York-i hajléktalanok egyik szószólója. Egy olyan bizottság társelnöke, amely a szétosztandó segélyeket felügyeli. A metropoliszban számos változást sikerült már elérnie, tapasztalatait mesélte el a szegedieknek, és arra ösztökélte őket, hogy hozzanak létre érdekvédelmi szervezeteket, és álljanak ki a jogaikért.

Érdekvédelmi szervezet létrehozására buzdították a fedél nélkülieket

Érdekvédelmi szervezet létrehozására buzdították a fedél nélkülieket.
Fotó: Frank Yvette

Pályázaton nyert pénz

A Képzeld el a hajléktalanokat nevű szervezet egy olyan csoport, amely a hajléktalan emberek aktív bevonásával küzd az érintettek lakhatási jogaiért. Szegedre négy aktivistájuk érkezett, akik kollégiumban szálltak meg. A feladatot ingyen vállalták, az utazásuk költségeit A város mindenkié csoport fedezte, amely a pénzt pályázaton nyerte: 10 ezer dollárt, azaz majdnem 2 millió forintot.

Köztéri zaklatás

Mit tehet a hajléktalan, ha köztéren zaklatják, miként változtathat az emberek előítéletein, hogyan álljon ki magáért különböző helyzetekben – többek között ezekről a témákról beszéltek tegnap az amerikai előadók. A résztvevők szerepjátékokban is kipróbálhatták magukat. Az egyik feladat például az volt, hogyan hívnák meg egy összetört, kiábrándult társukat, hogy csatlakozzon újdonsült szervezetükhöz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!