Szeged és környéke

2009.04.13. 18:30

Árpa a szemhéjon

Kemény csomó a szemhéjon, viszkető érzés – ha ilyet tapasztalunk, ne próbálkozzunk házi praktikákkal vagy kuruzslással, hanem forduljunk orvoshoz! Az árpa – ami az egyik szemmirigy kivezető csövének elzáródása miatt alakul ki – a legtöbb esetben sebészeti úton távolítható el.

Munkatársunktól

Az egyik legkellemetlenebb szembetegség az árpa: ha kialakul, akár hetekig is szenvedhetünk tőle.

– A szemhéjat alul és felül is mirigyek veszik körül, ezenkívül a pillavázban hosszanti irányban is elhelyezkednek. Az árpa azért alakul ki, mert a mirigy kivezető csöve elzáródik – ezt ritkábban por okozza, többnyire pedig az, ha anatómiailag hosszabb, mint kellene. A mirigy váladéka az elzáródás miatt nem tud kiürülni, ezért a mirigy megnagyobbodik, és nyomja a szemet – magyarázta dr. Végh Mihály, a szemészeti klinika egyetemi docense. Az árpa idegentest-reakciót is kivált a szervezetben, emiatt gyulladás alakul ki, a szem kivörösödik, könnyezik. Esetenként a gyulladás miatt kifakadhat ugyan az elzáródás, de ha ez nem történik meg, akkor sebészeti úton nyitják meg.

Az árpa kialakulásakor kenőccsel lehet enyhíteni a gyulladást, hiszen ha a gyulladt közegben történik a beavatkozás, akkor az nehezebben gyógyul, és a sűrű erezet miatt a szemhéj jobban is vérzik. Ha a gyulladás már elmúlt, elvégzik a műtétet helyi érzéstelenítéssel úgy, hogy a szemhéjat kifordítják. Így a műtéti heg a későbbiekben nem fog látszani.

A betegség vizsgálatához réslámpát alkalmaznak Fotó: Karnok Csaba

A betegség vizsgálatához réslámpát alkalmaznak
Fotó: Karnok Csaba

– A műtét során nemcsak a csatornát nyitjuk meg, hanem a mirigy falait is eltávolítjuk, így újabb gyulladástól már nem kell tartani. A sebészeti beavatkozás után leragasztják a szemet, így az esetleg fellépő vérzés gyorsan eláll – tette hozzá dr. Végh Mihály.

Az árpa – szemben a kötőhártya-gyulladással – nem fertőz, nem lehet „átvinni" az egyik szemről a másikra.

Ha csomót észlelünk a szemhéjon, ami néhány nap alatt sem szívódik fel, ne kísérletezzünk „házi megoldásokkal", hanem azonnal forduljunk orvoshoz! A kifejlett árpa ugyanis magától nem múlik el.

Házi praktikák régen és ma

Az internetes fórumokon ajánlják éjszakára a párakötést. A kamillás borogatást sokan alkalmazzák, pedig az allergiás reakciót válthat ki, és a gennyzacskó befelé fordulhat. Ezt is olvastuk az egyik fórumon: „Házilag a szoptatós anya teje a legjobb. A szembe kell csepegtetni egy-egy cseppet". Állítólag nagyanyáink ez utóbbi módszert alkalmazták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!