Szeged és környéke

2019.03.12. 23:17

Átadták a Szegedért Alapítvány idei díjait - fotógaléria

Fennállásának 120. díját adta át a 30 éves Szegedért Alapítvány keddi gálaműsorán. Nagy sikerrel mutatták be azt a táncdrámát, amely a szegedi nagy árvíz emlékére készült.

Timár Kriszta

A szegedi nagy árvíz 140. évfordulóján, március 12-én tartották a Szegedért Alapítvány idei gáláját. A civil szervezetet 30 éve alapították, így kettős jubileumot ünnepeltek a Szegedi Nemzeti Színházban. Botka László polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, nem katasztrófát ünneplünk, hanem Szeged újjászületésének napját. Haraszti Szilvia, az alapítvány soros elnöke pedig kiemelte, ezen az estén már a 120. díjat adták át, a kitüntetettek pedig egytől egyig Szeged tudományának és kultúrájának közel fél évszázadát jelzik.


A tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját Varró András farmakológusnak, egyetemi tanárnak ítélték oda. A professzor egyik ötletgazdája és fő szervezője volt a 2012-ben Szegeden megrendezett, Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulóján tartott nemzetközi konferenciának. E rendezvény egyik eredménye a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány létrejötte, melynek azóta is elnöke.


A művészeti kuratórium Gregor József-díját Sándor János rendező, színháztörténész érdemelte ki, aki kisebb megszakításokkal 55 éve kötődik a városhoz. A magyar musicaljátszás egyik úttörőjének számít, emellett ő a szegedi színjátszás egyik leghűségesebb krónikása is. Köteteiből a magyar színjátszás egészének története megismerhető.


A társadalmi-állampolgári kuratórium Debreczeni Pál-díját Erdélyi Eszter magyar–történelem szakos középiskolai tanár vehette át. A Deák Ferenc Gimnázium pedagógusa kollégáival együtt a régióban először indított médiatagozatot. Évek óta az SZTE médiatanár-képzésének mesteroktatója.


A Szegedért Alapítvány fődíját idén Homoki-Nagy Mária jogász, egyetemi tanár kapta. Kétszer volt az egyetem oktatási rektorhelyettese, volt oktatási dékánhelyettes és a Magyar Jogtörténeti Tanszék vezetője. Harmadik éve az SZTE Társadalomtudományi Tudományterületi Doktori Tanácsának elnöke.

 

A Szegedért Alapítvány díjátadó gáláján jártunk - GALÉRIA. Fotó: Frank Yvette


A díjátadókat követő gálaesten Simoncsics Pál rendezésében és koreografálásával a „Szeged szebb lesz, mint volt" című táncdrámát láthatta a közönség. A néptáncot és a drámát ötvöző látványos produkció hatalmas sikert aratott. Érzelmileg is közel hozta a 140 évvel ezelőtti tragédiát a mai generációhoz, mely számára ez már csak egy száraz fejezet a történelemkönyvekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!