Szeged és környéke

2016.02.10. 15:24

Az orvosi képzés átalakításáról szóló javaslat készül a Dél-Alföldön

Az SZTE Általános Orvostudományi Karának dékánja elmondta, a résztvevők szerint a magyar egészségügy egyik legkritikusabb tényezője az orvosutánpótlás kérdése és elhelyezkedésük hazai kórházakban.

MTI

Az orvosi képzés  átalakításáról szóló javaslatcsomagot készítenek a kormány számára  a dél-alföldi régiós egészségügyi intézmények vezetői és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei - közölte az SZTE Általános Orvostudományi Karának dékánja szerdán a csongrádi megyeszékhelyen.   


[namelink name="Bari Ferenc"] a régió kórházigazgatóinak az orvosképzés  helyzetéről tartott tanácskozása után beszélt erről újságíróknak.  Elmondta: a résztvevők szerint a magyar egészségügy egyik  legkritikusabb tényezője az orvosutánpótlás kérdése és  elhelyezkedésük hazai kórházakban. Ezért elkezdtek kidolgozni egy  javaslatcsomagot, amelyet április-májusban szeretnének bemutatni az  egészségügyi kormányzatnak. 


A megbeszélés kiemelt témái közé tartozott az orvosképzés,  amely a megjelentek szerint jelentős átalakításra szorul. A cél az  lenne, hogy a hatéves képzésben kapják meg a leendő orvosok a  teljes értékű munkavégzéshez szükséges jogosítványokat, amelyeket  ma még csak a diploma megszerzése után, többhetes tanfolyamokon  szerezhetnek meg. 


Bari Ferenc hangsúlyozta, minél hamarabb el kell érni, hogy a  hatéves orvosi képzésbe beleférjen például a transzfúzió  bekötésének megtanítása vagy az, hogy az újraélesztést ne egy  tanfolyamszerű oktatáson kelljen a frissen végzett orvosnak  megtanulnia. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!