Szeged és környéke

2007.12.28. 18:31

Az űrlény Budapestre megy

Szeged - Nem űrlények támadtak Szegedre, a közel kétméteres, fém Alien-szobor a high-tech szobrászattal foglalkozó BANATI’art team műve. Az ALIENbánat című alkotás A Halál a Ragadozó ellen 2 című film magyarországi premierjére készült.

Gonda Zsuzsanna

A négytagú csoport két, hasonló paraméterekkel rendelkező űrlényt készített, mindkettő Budapesten látható: a Duna Plazában, illetve a WestEnd City Centerben. A csoport tervei szerint a szobrokat később elárverezik, az értük kapott pénz egy részét jótékony célra, a többit a team gépparkjának fejlesztésére fordítják.

Alkotó és alkotás a városháza előtt: Bánáti András és az Alien.
Fotó: Karnok Csaba

– A high-tech szobrászattal ma még igen kevesen foglalkoznak, hiszen olyan összetett tudást igényel, ahol jelen van a szobrász, a lakatos, az erős fizikum, valamint a művész egyaránt – tudtuk meg a 2007 januárjában alakult BANATI’art team dizájnerétől, Sós Miklóstól. Szerinte az általuk képviselt művészetet egyrészt a felhasznált anyagok megmunkálása, másrészt az teszi bonyolulttá, hogy az élethű hatást fémekkel kell elérniük. Terveket nem készítenek, ezért az alkotóknak a pici elemekből, alkatrészekből kiindulva a teljes műalkotást előre látniuk kell. Kihívás számukra a művek statikája is, a 160 kilós első űrlény három, a második már csak két ponton támaszkodik a földön.

A BANATI’art team tagjai – a szegedi Bánáti András szobrász, Lackó Balázs és Pintér László festők, valamint Sós Miklós dizájner – legközelebb egy életnagyságú high-tech stílusú lovat készítenek.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!