Szeged és környéke

2015.08.09. 20:05

Bassint és társait már megállította a kerítés

Megállította a menekültek egy részét a kerítés – ezt láttuk vasárnap Mórahalomnál. A migránsok az ideiglenes biztonsági határzárnál várták a rendőröket. <br>

Segesvári Csaba

Átfért az őzike

– Mi az ott? Egy őz? – kérdezte az egyik rendőr, miközben a kerítés tövébe ültetett migránsokra vigyázott. A mórahalmi próbakerítés mellett két kis állat tűnt fel, egyik átfért a 3 soros NATO-drót között, a másik viszont beszorult. A rendőrök autóba ültek, hogy segítsenek a kis állaton, de mire a pengés dróthoz értek, kiszabadult az őzike.

Egy hete építik a magyar– szerb határ mentén az ideiglenes biztonsági határzárat. Az első lépésnek szánt, 1,5-2 méter magas, három NATO-drót- tekercsből álló gyors telepítésű drótakadályból több kilométernyi elkészült a megyében, a közmunkásokkal is megerősített rohamépítkezés vasárnap is folytatódott. Tegnap napfelkeltétől kora délelőttig figyeltük, mit csinálnak a határzárhoz érkező menekültek Ásotthalom és Mórahalom térségében.

Enyhén csökken az elfogott határsértők száma, ez derül ki a rendőrség adataiból. Míg július utolsó szombatján 1280 embert fogtak el a rendőrök, addig augusztus 1-jén, szombaton 1180-at, augusztus 8-án, szombaton pedig 1153-at. Hogy a csökkenést az épülő kerítés vagy a napok óta tartó tikkasztó hőség okozza, nem tudjuk, de azt tapasztaltuk, hogy a már álló drótakadály környékén enyhült a menekültáradat.

Az Ásotthalom–Királyhalom közötti átkelőnél bő 2,5 kilométeren már áll a határzár, a mórahalmi próbakerítésnél is több mint 3 kilométeresre hízott a kifeszített NATO-drót-halmaz. Információink szerint az ásotthalmi építkezések miatt töredékére csökkent a térségi elfogások száma. Láthatóan kevesebb lett az éjjel-nappal a határsávban járőröző rendőrök munkája. Olyannyira, hogy amíg végigkísértek vasárnap a meglévő szakasz mellett, egyetlen határsértő sem lépett Magyarországra.

A már felépült kerítésénél viszont bekövetkezett az, amit az elemzők jósoltak: a menekültek a szerb oldalon, de már magyar földön várták a hatóságokat. – Itt tisztelegnek és valami indulót játszanak – hallatszódott a rendőrök rádiójában, majd kiderült, egy csapatot a mórahalmi kerítés állított meg.

Szírek a kerítés tövében. A szerb oldalon, de már magyar földön. A szerző felvétele


Öt szír férfi ült az „Államhatár" tábla tövében a próbakerítésnél, közvetlenül a kiskapunál. Egyikük egy trombitát tartott a kezében. – Angliába vagy Németországba tartok. Ott szeretnék munkát találni – mondta angolul a kerítés tövében várakozó szír Bassin. A 23 éves férfi arról beszélt, számítástechnikát tanult az egyetemen, barátja pedig építész. Hangsúlyozta, nem segélyt akarnak, hanem munkát, ha kell, ehhez nyelveket is tanulnak. Jókedvűen megjegyezte, a törököt 15 nap alatt elsajátította, a magyar talán egy hónap alatt meglesz.

– Nem félünk a rendőröktől, tudjuk, hogy nem bántanak bennünket. Nem úgy, mint Görögországban, ahol elvették az iratainkat, és úgy engedtek utunkra – magyarázta Bassin. A fiatalember Damaszkuszból indult útnak, otthon két évig dolgozott az egyetem mellett, de elege lett a polgárháborúból. Édesapja tanár volt. Bassin nem tudja, mi lett a testvérével és az édesanyjával.

Miközben a szírek a röszkei hangárig közlekedő előállító járatra vártak, újabb csapat tűnt fel. A határsértők egy rendőrautó előtt elsétálva értek a gyűjtőpontra. A két szír csoport tagjai ismerősként üdvözölték egymást. Megtudtuk, a férfiak pirkadatkor indultak a határ felé, de útjukat állta a kerítés.

Azt is hallottuk, hogy menekültcsaládok a rendőrök láttán visszaszaladtak az erdőbe. Úgy tudjuk, a migránsok útvonala egyre inkább Röszke és Szeged felé terelődik, mivel napokon belül összeérhet a megyehatártól Mórahalomig tartó, háromrészes gyors telepítésű drótakadály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!