Szeged és környéke

2011.03.15. 21:21

Batáta Baráti Kör alakul

Ásotthalom - Szombaton 15 órától a gátsori közösségi házba várják mindazokat, akik bekapcsolódnának a Batáta Baráti Kör – rövidítve: Babakör – munkájába.

Munkatársunktól

[namelink name="Fackelmann István"] helyi vállalkozó elmondta: szeretnének Ásotthalmon is olyan „emblematikus" növényt termeszteni, mint amilyen Öttömösnek a spárga, Ruzsának a krumpli. Ezért gondoltak az édesburgonyára, vagyis a batátára. Trópusi növényről van szó, a világ élelmezésében fontos szerepet játszik. Amerikában például nincs hálaadási vacsora nélküle. Idehaza kevésbé ismert, üzemszerűen nem termelik. Íze édesebb, mint a többi krumplié, ugyanakkor remekül megterem a homokon, és főzni, sütni, párolni, sőt süteménynek is kiváló. [namelink name="Váraljai Dénes"] több éve termeszt batátát, külföldről szerezte be hozzá a vetőgumót. Most a többi gazdának is igyekszik kedvet csinálni az új burgonyafajtához, ezért szombaton vetőgumót oszt. Egyelőre nem a nagybani termelés a cél, szeretnék a vidéki gazdákat bemutató Kamra-túra sorába felvenni a Babakör gazdáit.

Így néz ki a batáta, az édes krumpli.  Fotó: DM/DV

Így néz ki a batáta, az édes krumpli. Fotó: DM/DV

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!