Szeged és környéke

2016.03.19. 12:10

Bedobták a kulcsot

Szeged - Szokatlan módon segíthetünk Siota Csiharu Emlékeső című installációjának megalkotásában: a japán képzőművész kulcsokat gyűjt legújabb művéhez. A ,,hozzájárulást" a Reök-palota pénztáránál lehet bedobni a gyűjtőládába.

Borbola Lilla

Bedobták az első kulcsokat a Reök-palota gyűjtődobozába, így már biztosan lesznek szegedi felajánlások is abban a tizenötezer darabban, amelyre Siota Csiharunak szüksége van legújabb alkotásához, az Emlékesőhöz.


A neves japán képzőművész piros fonalakkal hálózza majd be a kiállítóteret a Szentendrei Képtárban, erre fűzi fel majd a kulcsokat – ehhez indított kampányt a művész országszerte. Aki hagy valamit a dobozban, az nem távozik üres kézzel, mert cserébe egy ingyenes belépőt kap a május 13-ától Szentendrén megtekinthető installációra.


A japán alkotó korábban más országokban is kiállította már kulcsokból álló művét, az ezekről készült videók hozták meg [namelink name="Dusha Béla"] fotóművész kedvét, hogy egy-két különlegesebb darabbal ő is beszálljon a kezdeményezésbe.


– Azt nem tudom, hogy mit nyitnak, mert ilyen régi, szép formájú kulcsokat nem találtam otthon, ezért elmentem az ószereshez, és ott találtam rá ezekre a darabokra – mondta a fotográfus, majd hozzátette, hogy mindenképpen szeretné megtekinteni az elkészült kiállítást. [namelink name="Hevesi Zoltán"] otthoni lomos raktárának régi kulcsával járult hozzá az installációhoz, mint mondta, művészetkedvelőként támogatja a kezdeményezést. Hamza Vanessának ékszeresdoboza kulcsa landolt az üveg gyűjtőben.

 

Ószeresig ment a tökéletes kulcsért Dusha Béla (balról), de volt, aki ékszeresdobozának zárját ˝hatástalanította˝ a felajánlással. Fotó: Karnok Csaba

Ószeresig ment a tökéletes kulcsért Dusha Béla (balról), de volt, aki ékszeresdobozának zárját ˝hatástalanította˝ a felajánlással. Fotó: Karnok Csaba

– Nem zárom a dobozt, nehogy véletlenül elhagyjam a kulcsát, és benne ragadjanak az ékszereim, ezért inkább elhoztam, itt jobb helye lesz – mondta a lány.


Nem titkolt cél, hogy egy teli dobozt tudjanak átadni a szentendreieknek a REÖK munkatársai – árulta el a palota sajtóreferense, Fábián Barbara – ezzel bizonyítva azt, hogy a helyiek műkedvelők.


– Nagyon jó ötletnek találtuk az installációt és a gyűjtést is, mert a modern művészet egyik fontos eleme az interaktivitás, ezzel a fiatalokhoz is könnyebben közel lehet hozni a kultúrát – tette hozzá.


A japán alkotó bármilyen kulcsnak örül: egy régi otthon vagy a ruhásszekrény kulcsainak, bármilyennek, amiről már azt sem tudni, mit nyit.


– Szívesen veszem, ha küld egy pár sort is a kulccsal, egy személyes történetet, amelyet megosztana velünk, vagy a kulccsal kapcsolatos emlékeit. Üzenete bekerülhet a kiállítást kísérő katalógusba – áll a művész közleményében. A kulcsokat április 17-éig lehet leadni a Reök-palotában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!